Konzularni rat: SAD i Kina jedni drugima zatvaraju konzulate

Nakon što su 21. srpnja  Sjedinjene Države od Kine zatražile žurno zatvaranje njihovog generalnog konzulata u Houstonu, u roku od 72 sata, čekao se najavljeni kineski protuodgovor.  On je uslijedio jučer, kada je Peking zatražio zatvaranje američkog generalnog konzulata u kineskom gradu Chengdu, također u roku od 72 sata.

Zanimljivo je kako su SAD prije toga pozvale Kinu da ne poduzima protumjere nakon što su one zatražile zatvaranje kineskog konzulata u Houstonu. Američki razlog za njegovo zatvaranje 22. srpnja objasnila je glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus, izajvivši kako je američka administracija takvu odluku donijela „da bi zaštitila američko intelektualno vlasništvo i osobne podatke Amerikanaca“ (vidi poveznicu ispod teksta).

A kinesko MVP jučer je objavilo kako je njihov protuodgovor opravdana i nužna reakcija na poteze Washingtona, koji predstavljaju „ozbiljno kršenje međunarodnog prava“.

Ali s takvim se stavom ne slažu Sjedinjene Države, što je vidljivo iz jučerašnje izjave šefa press-službe Vijeća za nacionalnu sigurnost u Bijeloj Kući Johna Eliota, koji je kazao slijedeće: „Naši su potezi bili poduzeti za zaštitu američkog intelektualnog vlasništva i oosbnih podataka Amerikanaca. Pozivamo kinesku Komunističku partiju na prekid tih neprijateljskih djelovanja umjesto poduzimanja protuodgovora po načelu oko za oko.“

Jučer su kineski diplomati napustili generalni konzulat u Houstonu i zgrada je zatvorena, objavio je američki medij Houston Chronicle, navodeći kako su diplomati bili dužni zgradu napustiti do 16:00 sati po lokalnom vremenu. Nedugo prije toga roka oko zgrade konzulata razmještene su policijske snage, piše HC.

 

Kolaps američko-kineskih odnosa: SAD traže zatvaranje kineskog konzulata u Houstonu

 

Komentari

komentar

You may also like