Korak bliže ujedinjenju Irske? Sjevernoirska nacionalistička stranka Sinn Fein je blizu prve povijesne pobjede

Čini se da će Sinn Fein, bivše političko krilo IRA-e, po prvi puta pobijediti na izborima u Sjevernoj Irskoj pod britanskom kontrolom, što je povijesni pomak koji bi mogao biti korak ka ujedinjenoj Irskoj, prenosi The Guardian.

Dosadašnji rezultati pokazuju da će Sinn Fein vjerojatno postati prva irska nacionalistička stranka koja je osvojila najviše mjesta u regionalnoj skupštini od stvaranja te države 1921. godine. Konačni rezultati se očekuju tek u subotu ujutro.

Pobjeda Sinn Feina ne bi promijenila status regije, budući da je raspisivanje referenduma za izlazak iz Ujedinjenog Kraljevstva potrebno odobrenje britanske vlade i vjerojatno će tako biti još nekoliko godina Ipak, činjenica da Sjevernu Irsku vodi prvi nacionalističku premijer uvela i ogromne promjene u odnose u regiji. To je značajna promjena  nakon stoljeća dominacije probritanskih stranaka (unionisti i lojalisti), podržanih pretežno od strane protestantskog stanovništva Sjeverne Irske.

Demografski trendovi već dugo pokazuju da će ih na kraju zasjeniti pretežno katoličke irske nacionalističke stranke koje se zalažu za ujedinjenje sjevera s Republikom Irskom. Nekada izbjegavan od strane političkog establišmenta s obje strane granice zbog povezanosti s paravojnim nasiljem, Sinn Fein je sada već najpopularnija stranka u Republici Irskoj, gdje je stvorio uspješnu bazu glasača kroz kampanje o svakodnevnim pitanjima kao što su troškovi života i zdravstvena njega. Zasad Sinn Fein im 29% glasova od prvih preferabilnih glasova, dok druga, probritanska, Democratic Unionist Party (DUP) ima oko 21%. Izuzetno složeni sustav glasovanja s proporcionalnom zastupljenošću u Sjevernoj Irskoj znači da stranka s najviše glasova ne mora nužno osvojiti najviše mjesta. No, s brojem zasad osvojenih mjesta, Sinn Fein daleko vodi nad DUP.

“Sinn Fein će sigurno biti najveća stranka”, rekao je politolog Nicholas Whyte. DUP, koji je na prošlim izborima pobijedio Sinn Fein za samo jedno mjesto, vjerojatno će izgubiti nekoliko mjesta, dok bi Sinn Fein mogao dobiti jedno ili dva, rekao je. Predan mirnoj koegzistenciji i političkoj podjeli vlasti u Sjevernoj Irskoj od mirovnog sporazuma na Veliki petak 1998., kojim je okončano tri desetljeća nasilja, Sinn Fein želi  prvo uvesti ankete diljem otoka da “osluša” stanje nacije za potencijalni referendum od odvajanju od UK kako bi se mogli ujediniti s Republikom Irskom. Naime, Sporazum na Veliki petak predviđa da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo omogućiti referendum, ali samo ako se ikad čini “vjerojatnim” da će “većina onih koji glasaju” podržati ujedinjenje Irskog otoka, piše DW. Osim toga, pozicija premijera u Sjevernoj Irskoj mu daje poprilične ovlasti u odlučivanju.

Glavni nacionalistički i unionistički suparnici obvezni su dijeliti vlast prema uvjetima mirovnog sporazuma iz 1998. godine (Sporazum na Veliki petak). No, DUP je rekao da to više neće činiti osim ako se potpuno ne revidira protokol koji regulira carinu između Sjeverne Irske s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva nakon njezina izlaska iz Europske unije. Izbori će vjerojatno ponovno potvrditi da se većina zastupnika u regionalnoj skupštini zalaže za zadržavanje carinskog protokola, koji je osmišljen nakon Brexita kako bi se izbjeglo kršenje jedinstvenog tržišta EU-a preko otvorene granice s Irskom. To će produbiti političku krizu u Sjevernoj Irskoj.





Komentari

komentar

You may also like