Kosovo i Srbija postigle dogovor oko graničnih napetosti

Srbija i Kosovo postigli su sporazum o deeskalaciji napetosti na njihovoj granici izazvan sporom oko registarskih oznaka vozila, objavio je u četvrtak medijator Europske unije Miroslav Lajčak, prenosi AP.

“Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, upravo je postignut sporazum o deeskalaciji”, napisao Lajčak, slovački posrednik u ime EU na svom Twitter profilu. Kako piše Telegraf, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Nišu da su se obje strane dogovorile da se specijalna jedinica kosovske policije povuče s graničnih prijelaza Jarinja i Brnjaka.

“KFOR će svoje snage postaviti na Jarinje i Brnjak i ostat će dva tjedna. Od 4. listopada uspostavlja se “sticker”, režim naljepnica, prije konačnog rješenja, koje je odgođeno”, rekao je Vučić. Registarske naljepnice bit će samo privremeno rješenje. Formirat će se radne skupine i tražit će se trajno rješenje za tablice na osnovi europskog standarda i prakse, tvrdi srbijanski predsjednik. Radna skupina ima maksimalno šest mjeseci za trajno rješenje o registarskim oznakama.

Srbija i Kosovo uvesti će naljepnice koje će se stavljati na postojeće registracije automobila. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da je “osobno vrlo sretan” zbog dogovora koji “čuva mir u regiji”.

“Vjerujemo da je ovo bio jedan dobar pokazatelj da se u budućnosti takve akcije Albanaca neće događati. Povratak KFOR-a pokazuje da je moguće ostvariti dodatne garancije za sigurnost srpskog stanovništva na Kosovu”, rekao je Vučić.

Prošlog je tjedna kosovska vlada rasporedila specijalne policijske snage na granične prijelaze kako bi uvela novo pravilo kojim se zabranjuje ulazak vozilima sa srpskim tablicama u zemlju. Priština je rekla da je takva mjera protuodgovor na nepriznanje tablica Republike Kosova od strane Beograda. Prosvjedujući protiv nove kosovske odluke, kosovski Srbi blokirali su granicu kamionima.
Srpski vojni avioni i helikopteri letjeli su blizu granice s Kosovom u očiglednoj demonstraciji sile. Lajčak je na Twitteru objavio dogovoreni plan u tri točke koji poziva na povlačenje posebne jedinice kosovske policije s graničnih prijelaza, kao i uklanjanje blokada kosovskih Srba. Također, trupe mirovne misija predvođena NATO-om na Kosovu: KFOR bit će raspoređene na granicu “radi održavanja sigurnog i zaštićenog okruženja i slobode kretanja”, piše u sporazumu. KFOR, s oko 4000 vojnika iz 28 zemalja, predvodi NATO, a podržavaju ga i UN i EU.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja upravo završava “turneju” po regiji Balkana, pozdravila je dogovor između Kosova i Srbije. “To je dobro za cijelu regiju”, rekla je. “Dijalog sada treba nastaviti”, prenosi Euronews.

Analitičar Miloš Milovanović iz Mitrovice za DW tvrdi da je ovaj potez vlade u Prištini zapravo “zagrijavanje pred izbore” i da vlada smatra  da će “retoriku povišene netrpeljivosti prema Srbiji pretvoriti u dobar izborni rezultat”. Lokalni izbori će se održati 17.10.

Komentari

komentar

You may also like