Kosovo traži od SAD-a da im pomognu u priključenju NATO-u

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani zatražila je od američkog predsjednika Joea Bidena da iskoristi utjecaj Washingtona u NATO-u i pomogne njezinoj zemlji da se pridruži tom vojnom savezu, prenosi Reuters.

U pismu Bidenu od 10. ožujka, Osmani je rekla da je nakon invazije Rusije na Ukrajinu, pridruženje NATO-u postao glavni prioritet nacionalne sigurnosti. “Članstvo Kosova u NATO-u je postao imperativ (…) Vjerujemo i očekujemo da će SAD iskoristiti svoj utjecaj i vodstvo kako bi aktivno podržao pokretanje složenog postupka pridruženja Kosova NATO-u”, napisala je Osmani.

Izloženi smo, navela je Osmani, ustrajnim naporima Rusije da potkopa Kosovo i destabilizira cijeli zapadni Balkan. Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008., no Beograd i Moskva ne priznaju kosovsku neovisnost te blokiraju članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima. Kosovo, međutim, nisu priznale niti četiri članice EU-a: Španjolska, Grčka, Rumunjska i Slovačka. Na Kosovu je trenutno raspoređeno 3770 vojnika NATO-a, uključujući 600 iz SAD-a.

Komentari

komentar

You may also like