Kosovo zabranilo “rudarenje” kriptovaluta zbog nestašice struje

Kosovska  vlada je jučer zabranila “rudarenje” kriptovaluta kako bi smanjila potrošnju električne energije u vrijeme dok se zemlja suočava s najgorom energetskom krizom u posljednjem desetljeću, piše Reuters.

Policija će zaustaviti rudarenje “u suradnji s drugim relevantnim ustanovama koje će identificirati lokacije na kojima se proizvode kriptovalute”, priopćila je ministrica ekonomije i energetike Artane Rizvanolli. Zbog jeftine struje proteklih godina brojni su mladi na Kosovu postali “rudari” kriptovaluta.

“Rudarenje” kriptovaluta je računalni proces koji omogućuje transakcije i protočnost kriptovaluta, ali zahtjeva jako puno računalne energije u obliku električne energije i hlađenja dijelova računala. Kina je već bilježila nestašice el. energije u nekim regijama zbog istog razloga kao i Kosovo sada.

Kosovo je prošloga mjeseca imalo redukcije struje dvaput dnevno po dva sata zbog otežanog rada termoelektrane na ugljen i visokih uvoznih cijena električne energije. Europske cijene plina porasle su u utorak za više od 30 posto nakon što je smanjena opskrba plinom iz Rusije, što je izazvalo zabrinutost da bi moglo doći do energetske krize u zimskim mjesecima.

Kosovo uvozi više od 40 posto električne energije

Kosovo je u prosincu proglasilo izvanredno stanje na 60 dana koje će vladi omogućiti da izdvoji više novca za uvoz energenata te uvede dodatne redukcije i oštrije mjere. Jedan rudar anonimno je Reutersu rekao kako mjesečno struju plaća 170 eura, a od rudarenja kriptovaluta zaradi 2400 eura.

Rudarenje kriptovaluta raste i na sjeveru Kosova, većinski nastanjenom Srbima koji odbijaju plaćati struju. Kosovo uvozi više od 40 posto električne energije. Oko 90 posto domaće proizvodnje otpada na lignit, mekani smeđi ugljen čije sagorijevanje uzrokuje velika zagađenja. Kosovo s 12 do 14 milijardi tona, prema službenim podacima, ima pete najveće rezerve lignita.
Komentari

komentar

You may also like