Kosovski parlament glasao za osnivanje kosovske vojske, EU i NATO protiv

U petak, 14. prosinca, kosovski parlament usvojio je niz zakona potrebnih za transformaciju Kosovskih snaga sigurnosti u klasičnu vojsku. Zastupnici stranke kosovskih Srba (“Sjeverna lista“), očekivano, nisu nazočili današnjoj sjednici.  

Danas su, kao dodatna mjera sigurnosti s ciljem sprječavanja mogućih sukoba, snage KFOR-a zauzele položaje na mostu koji dijeli sjever i jug Kosovske Mitrovice.

Nedavno imenovani, novi američki veleposlanik u Prištini Philipp Kosnett na svojoj je Twitter objavi napisao slijedeće: „Dok mi iščekujemo rezultate glasovanja u kosovskom parlamentu, htio bih kazati, kako sigurnost neke države ovisi ne samo o kvaliteti njzinih odnosa sa susjednim državama, već i o snazi i profesionalizmu njezinih oružanih snaga.“

Podsjećamo kako su SAD već ranije Kosovu dostavili višenamjenska oklopna vozila Humwee, koja će biti u sastavu buduće kosovske vojske. Radi se o 51 vozilu te vrste.

Međutim, očito je kako po pitanju osnivanja kosovske vojske neće ići sve tako glatko, iako je nerealno očekivati da do toga čina na kraju neće i doći, upravo iz razloga što iza njega stoje SAD. Naime, Europska unija je kroz svoju vanjskopolitičku info službu danas priopćila kako EU ne podupire transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u kosovsku vojsku i da o tome ima identičan stav kao i NATO savez. EU smatra kako se ovlasti Kosovskih sigurnosnih snaga mogu mijenjati samo kroz etapni i sveobuhvatni proces u skladu s kosovskim ustavom (pri tom nije objašnjeno što konkretno znači „etapni i sveobuhvatni proces“).

„EU od Kosova očekuje nastavak ispunjavanja svojih obveza iz Prvog sporazuma o načelima normalizacije odnosa (sa Srbijom) od 11 točaka, iz travnja 2013. g.“, navodi se u tekstu EU.
Podsjećamo da je i glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg izrazio svoje žaljenje u svezi ove odluke kosovskog parlamenta, kazavši, kako će NATO sada biti primoran razmotriti svoju suradnju s kosovskim snagama. Stoltenberg je potvrdio nastavak misije NATO saveza na Kosovu za potporu sigurnosti.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like