Kosovski Srbi optužuju Europsku uniju da ne slijedi Briselski sporazum iz 2013.

Tisuće kosovskih Srba u nedjelju su na skupu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice optužile EU da ne slijedi Briselski sprorazum čiji je jamac i poduprli sunardonjake da, u znak prosvjeda zbog odluke vlade u Prištini o preregistriranju tablica izdanih u Srbiji, napuste dužnosti u institucijama Kosova, javlja Hina.

Odluka o povlačenju predstavnika Srba iz kosovske vlade, parlamenta i lokalne uprave na sjeveru, te iz pravosuđa i policije Kosova, donesena u subotu, bit će na snazi dok Priština ne povuče mjere o preregistraciji i dok ne formira Zajednicu srpskih općina, priopćio je poslije polusatnog sastanka u subotu u sjevernokosovskoj općini Zvečan Goran Rakić, predsjednik Srpske liste (SL), koju kontrolira službeni Beograd.

S nedjeljnog skupa poručeno je da Europska unija i Bruxelles, kao kreatori i jamci provođenja Briselskog sporazum iz 2013. godine, imaju punu odgovornost što taj dokument nije dosljedno i u potpunosti primjenjen, ponajprije u pogledu obveza Prištine o formiranju Zajednice srpskih općina (ZSO). “Briselski sporazum je uništen i postao je mrtvo slovo na papiru”, “Priština je pljunula u lice Europskoj uniji koja je jamac sporazuma”, “Danas branimo sporazum koji je Priština potpisala, a ne priznaje ga”, “Priština praktično poništava i sporazum i međunarodno javno pravo”, neke su od poruka desetak govornika sa jednosatnog prosvjeda.

Sunarodnjake su na skup pozvali predstavnici Srpske liste (SL) i zatražili da dođu sa srpskim zastavama, kako bi “na miran i dostojanstven način pokazali da je njihova država Srbija i njihov predsjednik Aleksandar Vučić”. Okupljeni su, uz stotine nacionalnih zastava, istaknuli transparente “Dosta nam je Kurtijevog terora!”, “Mi imamo jednu državu – SRBIJU!”, Zbog naše djece – NEMA PREDAJE!”, “Zašto Srbi nemaju pravo na slobodu kretanja?”, “Ja sam Srbin i ovde je sve moje”, “Europo, imaju li naša djeca pravo na slobodu”…

“Srbi… traže da se ispune obveze onako kako je dogovoreno u Bruxellesu i da se povuku jednostrane odluke Prištine o preregistriranju tablica i da se osnuje Zajednica srpskih općina”, poručio je predsjednik SL -a Goran Rakić. Prenio je poruke iz Beograda da će “država Srbija biti uz svoj narod u svakom smilsu” i da “neće dozvoliti protjerivanje i ubijanje svog naroda”.

Premijer Kosova optužio je u subotu Beograd da destabilizira situaciju, a Srbe pozvao da ne napuštaju kosovske institucije, nekoliko sati nakon što su oni priopćili da izlaze iz vlade i kosovskih tijela, pravosuđa i policije, dobivši za to potporu srbijanske premijerke Ane Brnabić. Kosovski je premijer, prema izvješćima lokalnih medija, poslije odluke kosovskih Srba da napuste kosovske institucije, ocijenio da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić prevario SAD i EU.





Srpska zajednica na Kosovu ima zajamčenih 10 mandata u parlamentu i sudjeluje u kosovskoj vladi, premda Beograd službeno ne priznaje neovisnost Kosova i protivi se prijemu u UN i međunarodne institucije.Nove napetosti između Beograda i Prištine izbile su nakon što je u ponoć  31. listopada istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu. Tu odluku Beograd vidi kao kršenje ranijeg sporazuma po kojem tablice, po preporuci misije UN-a (UNMIK) trebaju imati neutralnu oznaku KS, a ne Republika Kosova (RKS), na čemu inzistira vlada Albina Kurtija.

Beograd optužuje Prištinu da skoro desetljeće nakon potpisivanje Briselskog sporazuma u travnju 2013. nije formirala Zajednicu srpskih općina (ZSO). Kosovska vlada izbjegava osnovati tu asocijaciju jer joj ne želi dati izvršne ovlasti, dok Beograd inzistira da ZSO “ne može biti nevladina organizacija”.

Srbi sa sjevera napustili kosovske institucije zbog registracija





Komentari

komentar

You may also like