Krah južnokorejske ekonomije – signal za globalnu recesiju?

Pad južnokorejskog izvoza za gotovo 22% (što je najveći pokazatelj u zadnjih 10 godina) može predstavljati „crvenu crtu“ za globalnu ekonomiju.

U rujnu ove godine izvoz Južne Koreje u Kinu (koja je najveći korejski trgovinski partner) pao je za 30%, u SAD za 20,7%, u Europu za 13, a u Japan za 13,5 posto.

Južna Koreja inače je vodeći svjetski izvoznik kompjutorskih čipova, brodova, automobila i naftnih prerađevina, tako da navedeni statistički podaci predstavljaju ozbiljan indikator za ukupnu svjetsku trgovinu, tim više što je Južna Koreja prvi veliki izvoznik koji svaki mjesec javno objavljuje svoje statističke trgovinske podatke. A iz njih je i više nego jasno kako se radi o velikom gospodarskom padu.

Na negativnu dinamiku južnokorejskog izvoza također utječe i trgovinski rat između Kine i SAD-a, što se najviše osjeti u velikom padu izvoza elektroničkih čipova, ali isto tako i eskalacija političkog i gospodarskog sukoba između Južne Koreje i Japana, o čemu je Geopolitika News u više navrata opširno izvješćivala (vidi poveznicu ispod teksta). Nakon što je Tokio Južnu Koreju isključio iz spiska „privilegiranih trgovinskih partnera“ i usložnio kupnju određenih južnokorejskih proizvoda, plan za identičan potez prošli je tjedan pripremio i Seul u odnosu na Japan. Te bi mjere Seula trebale stupiti na snagu u srijedu, a u sebi bi sadržavale i duže procedure za narudžbe i dobivanje dozvola za južnokorejski izvoz u Japan, vezano, također, i uz proizvodnju oružja.

Pogoršanje južnokorejsko-japanskih odnosa može imati i negativne sigurnosne posljedice za regiju u sklopu koncepcije „Pax Americana“ jer su obje zemlje velike američke regionalne saveznice (vidi poveznicu ispod teksta).

Japan i J. Koreja na granici trgovinskog rata: Seul od Tokia traži kompenzacije za zločine tijekom japanske kolonijalne vlasti





 

 





Komentari

komentar

You may also like