Krah “prljave politike”: AstraZeneca kombinira svoje i rusko cjepivo Sputnik V

Početne, prilično ružne izjave koje su se o ruskom cjepivu protiv Covida-19 Sputnik V mogle čuti od strane pojedinih političara i medija u SAD-u i u EU sve više ustupaju mjesto profesionalnim i trezvenim izjavama od strane struke, pa tako i one konkurentske – od strane uglednih zapadnih farmaceutskih kuća. Jer stereotipne teze o tome kako nešto dobro iz Rusije ne može doći, a naročito ne može doći brže od drugih, očito padaju u zaborav.

Nakon što su ruski Gamalea Centar (proizvođač cjepiva Sputnik V), britansko-švedska AstraZeneca, Ruski fond za izravna ulaganja i R-Pharm potpisali memorandum o suradnji u borbi protiv koronavirusa, danas se oglasio i izvršni predsjednik AstraZeneca-e Pascal Sorio, kazavši, kako će kombinacija cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V AstraZeneca-e pružiti fleksibilnost programu cijepljenja (info: RIA).

“Želio bih čestitati ruskim znanstvenicima Instituta Gamaleya, kao i Ruskom fondu za izravna ulaganja na razvoju prvog svjetskog cjepiva protiv COVID-19, koje je nedavno pokazalo ne samo imunološki odgovor, već i učinkovitost, zaštitu od hospitalizacije”, rekao je Sorio tijekom video konferencije povodom potpisivanja memoranduma.

Prema njegovim riječima, AstraZeneca ima dugoročnu suradnju s Rusijom, odluka o prijenosu tehnologije tvrtke u R-Pharm povećat će tehnološki potencijal Ruske Federacije.

“Važni su napori na kombiniranju različitih cjepiva, to će omogućiti fleksibilnost u programu cijepljenja, omogućit će liječnicima, medicinskim sestrama da cijepe pacijente cjepivima koja žele, odnosno mogu kombinirati cjepiva, poboljšati imunitet, djelotvornost kombiniranjem dviju vrsta cjepiva. Stoga suradnja između Centra Gamalea i našeg cjepiva bit će korisni “, rekao je predsjednik AstraZeneca-e.

Također je izjavio kako su strane započele planiranje programa koji će obuhvatiti nekoliko zemalja.





“Spremni smo iskoristiti ruske kliničke mogućnosti, ovo je izvrsna suradnja. Ovo će biti jedinstvena suradnja u svijetu između dva proizvođača cjepiva i nadam se da će nam to omogućiti bolju zaštitu. Također mislim da će potaknuti iste kombinacije širom svijeta. Želio bih još jednom priznati snagu ruskih znanstvenika i izvrstan rad Instituta Gamalea “, rekao je Sorio.

Ove riječi čelnika britanskog farmaceutskog diva zvuče prilično nestvarno nakon početne, gore spomenute hajke na ruske znanstvenike, pa čak i ljetošnje uvođenje sankcija od strane SAD-a protiv pojedinih ruskih farmaceutskih tvrtki koje sudjeluju u pronalasku cjepiva protiv koronavirusa.

Kada se u kolovozu pojavila vijest da je Rusija prva u svijetu odobrila cjepivo Sputnik V protiv Covida-19, nakon početnog šoka od strane Zapada ruski su znanstvenici tom prigodom izjavili jednu rečenicu koja vjerojatno pogađa u bit stvari: često su najjednostavnija rješenja i najbolja za naizgled složene probleme. Usput, rusko cjepivo pokazalo se i najjeftinijim, a osim toga za njega nije potrebno pribavljanje bilo kakvih skupih rashladnih uređaja s tekućim dušikom i sl. (što je veliki problem za siromašne zemlje svijeta) – niti za transport niti za čuvanje. Može ga se godinama čuvati u običnim hladnjacima. Naravno, sve ovo teško ide na ruku onima koji svoje preparate protiv Covida-19 tržištu nude isključivo s ciljem enormne zarade.





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like