Krah Sporazuma o otvorenom nebu: SAD definitivno odustaju

Sinoć je zamjenica državnog tajnika SAD-a Wendy Sherman obavijestila ruskog zamjenika ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova kako SAD odustaju od vraćanja u okvire Sporazuma o otvorenom nebu, prenosi AP.

Bivši predsjednik Donald Trump odlučio je povesti SAD izvan sporazuma kojeg su potpisale 34 države, uključujući i Rusiju. Tim sporazumom dozvoljavalo se prelijetanje i obavještajno nadgledanje “špijunskim” zrakoplovima država od strane drugih potpisnica. Ideja iza sporazuma je bila otvorenost i transparentnost na temelju kojih bi se moglo izgraditi veće povjerenje između država.

Iako je bilo naznaka da bi ured novog predsjednika Bidena mogao promijeniti odluku Trumpa, kako je već učinio s mnogim odlukama, čini se da je ovo zadnji udarac na sporazum koji će izgubiti smisao kada izađu SAD i Rusija (što je sada izgledno).

Naime, iz Moskve već neko vrijeme najavljuju povlačenje iz sporazuma jer on nema smisla. Ne samo da nema smisla, već je i štetan za Rusiju jer NATO partneri iz EU slobodno prelijeću Rusiju i dostavljaju obavještajne podatke “velikom bratu”, a takav odnos nije recipročan jer je Amerika prva “zatvorila” svoje nebo.

Sergej Rjabkov prokomentirao je ovu konačnu odluku SAD-a. ” Sjedinjene američke države su napravile još jednu političku pogrešku i prouzročile još jedan udarac na sigurnosni sustav Europe. Dali smo im još jednu šansu, ali oni je nisu iskoristili. Nastavljaju širiti špekulacije o navodnim ruskim kršenjima sporazuma, što je potpuno apsurdno.”, piše ruski TASS.

Ryabkov je rekao kako je odluka sada na predsjedniku i Vijeću federacije, a kazao je i kako sumnja da će sporazum biti tema sastanka Biden-Putin.





 

Komentari

komentar





You may also like