Kraj hitnih inspekcija Agencije za atomsku energiju za Iran ne znači raskid nuklearnog sporazuma

Odluka Irana da okonča hitne inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) 23. veljače ne znači napuštanje nuklearnog sporazuma iz 2015., ali Sjedinjene Američke Države moraju ukinuti sankcije Teheranu da bi spasile sporazum, rekao je u nedjelju iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif.

“Svi su naši koraci reverzibilni i potezom koji će na snazi biti od 23. veljače ne napuštamo nuklearni sporazum”, rekao je Zarif u televizijskom intervjuu za iransku Press TV.

Teheran je postavio Washingtonu rok do 23. veljače da Iranu počne ukidati sankcije nametnute još 2018. jer će u protivnom, kako je rekao Zarif, ograničiti inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Prema zakonu koji su prošle godine donijeli iranski zakonodavci, vlada je 23. veljače obvezna ograničiti inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) samo na dogovorene nuklearne lokacije, ukidajući joj pristup u kratkom roku na bilo koje drugo mjesto koje se smatra relevantnim za prikupljanje informacija.

Administracija Joea Bidena rekla je u četvrtak da je spremna oživjeti sporazum iz 2015. između Irana i svjetskih sila iz kojeg se bivši predsjednik Donald Trump povukao 2018. i ponovno nametnuo sankcije Iranu.

Ali Iran i SAD  u sporu su oko toga tko bi trebao poduzeti prvi korak za oživljavanje sporazuma.




Iran inzistira na tome da SAD prvo mora ukinuti svoje sankcije, dok je američki državni tajnik Antony Blinken izjavio u četvrtak da će se Bidenova administracija vratiti u sporazum ako ga Teheran bude u potpunosti poštovao.

Rafael Grossi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju koji boravi u Teheranu kako bi razgovarao o “ključnim aktivnostima” te agencije, sastao se u nedjelju s čelnikom Iranske organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehijem, izvijestili su državni mediji.





Ali Akbar Salehi rekao je u subotu da će o zabrinutosti agencije zbog iranskog okončanja provedbe dodatnog protokola IAEA, koji podrazumijeva hitne inspekcije, razgovarati tijekom sastanka s Grossijem.

Britanija, Francuska, Njemačka i SAD pozvali su Iran da se suzdrži od ovog koraka i ponovili su svoju zabrinutost zbog nedavnih akcija Teherana vezano uz proizvodnju urana obogaćenog do 20 posto.

Iran je počeo kršiti sporazum još 2019. godine nakon što se Trump iz njega povukao.




Komentari

komentar

You may also like