Kraj idile američko-izraelskih odnosa: SAD umiruju strahove Izraela zbog pregovora s Iranom

Izrael je sumnjičav u svezi prošloga tjedna započetih neizravnih američko-iranskih pregovora u Beču vezano uz povratak SAD-a nuklearnom sporazumu s tom zemljom iz srpnja 2015. g.

Izraelska se zabrinutost prije svega ogleda na eventualno postizanje sporazuma koji bi izostavio suprotstavljanje Iranu po pitanju njegove potpore, kako navode izraelski dužnosnici, regionalnom terorizmu, i šijitskim organizacijama Hezbollahu i jemenskim Hutima, kao i razvoj iranskog balističkog raketnog programa (što su pitanja koja ne postoje ili nisu čvrsto naznačena kao obveza za provedbu potpisnika spomenutog sporazuma iz 2015. g.).

Osim toga veze između Jeruzalema i Washingtona definitivno su postale slabije i nestabilnije nakon odlaska Trumpove administracije koja je s izraelski državnim vodstvom gotovo pa zajednički koordinirala sve američke bliskoistočne poteze, uključno i snažne pritiske na Iran. Toj je idili, nikad ranije (a vjerojatno ni kasnije) zabilježenoj, očito došao kraj, što nikako ne znači da SAD Izraelu okreću leđa. Ali demokrati od republikanaca tradicionalno djeluju drukčije po raznim temama koje se odnose na Izrael, uključno i onu koja se tiče palestinskog pitanja ali i Irana, pa će tako biti i sada.

Kako bi smanjile izraelske strahove, SAD su pozvale visokog izraelskog dužnosnika u posjet američkoj prijestolnici. O tome, danas, 14. travnja, izvješćuje panarapski medij Al Arabiya.

Jučer su na virtualnom sastanku razgovarali američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i njegov izraelski kolega Meir Ben Ben Shabbat, a razgovor se vodio o “vitalnim sigurnosnim pitanjima”, priopćila je Bijela kuća.

“Jake Sullivan je potvrdio nepokolebljivu predanost Bidenove administracije izraelskoj sigurnosti i osiguranju da Iran nikada ne dobije nuklearno oružje”, objavila je Bijela kuća. Sullivan je također pozvao Bena Shabbata u posjet Washingtonu radi “naknadnih konzultacija” prije kraja mjeseca, priopćeno je.





Pošli tjedan pojavile su se informacije da će Yossi Cohen, izraelski direktor obavještajne službe Mossad kojemu se mandat približava kraju, posjetiti Washington sljedećih dana kako bi se sastao s visokim američkim vladinim i obavještajnim službenicima i s njima razgovarao o iranskom nuklearnom programu.

Komentari

komentar





You may also like