Kraj snova o protukineskom Hong Kongu: Peking otvara ured za svoje sigurnosne službe

Gotovo točno godinu dana nakon početka masovnih prosvijeda građana Hong Konga, koji su prijetili destabilizacijom unutarnjeg stanja u Kini, situacija se s dubokom promijenila ali u korist središnje vlade u Pekingu. Prosvijedi su utihnuli, paralelno s pojavom epidemije koronavirusa Covid-19, a vlada u Pekingu je u relativnoj tišini uspjela osmisliti političke mjere za pacifikaciju separatističkih i destabilizirajućih težnji od strane organizatora prosvijeda i dijela građana Hong Konga. Jedna od najvažnijih mjera svakako je ona koju je jučer jednoglasno odobrio kineski parlament – usvajanje zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga, kojim se određuju obveze središnje i lokalne vlade, a također se propisuje i kažnjavanje separatističkih aktivnosti, podrivanje državne vlasti, terorističke aktivnosti, kao i stupanje u urote sa stranim državama ili snagama koje se nalaze izvan zemlje (vidi poveznicu ispod teksta).

Osim toga, u novom zakonu, kojega je odmah jučer potpisao kineski predsjednik Xi Jinping i koji žurno stupa na snagu, navodi se kako će kineska vlada u Hong Kongu otvoriti predstavništva za službe državne sigurnosti NR Kine.

U zakonu je striktno navedeno: „Središnja narodna vlada osnovat će u Hong Kongu instituciju za zaštitu nacionalne sigurnosti.“

Dakle, očito je kako se inozemno vođenim operacijama s ciljem destabilizacije Hong Konga a time i Kine približava kraj. Naravno, obavještajnih operacija bilo je i bit će ih uvijek i svuda, ali od sada je to u Hong Kongu nešto sasvim drugo. Stupanjem na snagu novoga zakona, i pripadnicima inozemnih obavještajnih službi i njihovoj agenturnoj mreži prijeti kaznena odgovornost i visoke kazne za sve buduće aktivnosti usmjerene protiv kineske nacionalne sigurnosti. A to je, onda, vrlo ozbiljna stvar.

Prema mišljenju analitičara, idući korak „kopnene“ Kine može biti unificiranje poreznog zakonodavstva, čime će tome „poreznome raju“ doći kraj s obzirom kako je Hong Kong trenutačno svojevrsna „tiha luka“ za tvrtke koje ne obavljaju svoju djelatnost u zoni te kineske autonomije i čiji se prihodi tamo ne oporezuju.

TOP VIJEST: Kineski parlament odobrio Zakon o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga!





 

Komentari

komentar





You may also like