Kralj Karlo III: Ceremonija krunidbe

U trenutku kada je umrla kraljica Ujedinjenog Kraljevstva, Elizabeta II., prijestolje je odmah i bez ceremonije prešlo na nasljednika, njenog prvog sina Charlesa, bivšeg princa od Walesa. Ipak postoji niz praktičnih, ali i tradicionalnih koraka kroz koje mora proći da bi bio okrunjen za kralja, opisuje BBC.

Bit će poznat kao kralj Karlo III (Charles III). Ime je bila prva odluka za vrijeme vladavine novoga kralja. Mogao je izabrati bilo koje od svoja četiri imena: Charles Philip Arthur George. Iako je prijestolonasljednik, princ William neće automatski postati princ od Walesa, već će mu tu titulu morati dodijeliti njegov otac. Naslijedio je očevu titulu vojvode od Cornwalla, pa William i Kate sada nose titule vojvode i vojvotkinje od Cornwalla i Cambridgea. Postoji i nova titula za Charlesovu suprugu, Camillu, koja postaje Kraljica Consort.

Formalna ceremonija

Očekuje se da će Charles u subotu biti službeno proglašen kraljem. To će se dogoditi u palači St. James u Londonu, ispred ceremonijalnog tijela poznatog kao Vijeće za pristupanje. Sastoji se od članova Tajnog vijeća – skupine starijih zastupnika, bivših i sadašnjih, i kolega – kao i nekih viših državnih službenika, visokih povjerenika Commonwealtha i gradonačelnika Londona.

Više od 700 ljudi ima pravo prisustvovati, barem u teoriji, ali s obzirom na kratak rok do održavanja ceremonije, stvarni broj će vjerojatno biti mnogo manji. Na zadnjem Pristupnom saboru 1952. prilikom okurunjenja Elizabete bilo je oko 200 nazočnih. Na sastanku će lord predsjednik Tajnog vijeća (trenutačno zastupnica Penny Mordaunt) objaviti smrt kraljice Elizabete, a proglas će biti pročitan naglas. Tekst objave može se promijeniti, ali tradicionalno je to bio niz molitava i obećanja, pohvala prethodnom monarhu i obećanje podrške novom. Ovaj će proglas zatim potpisati brojni visoki dužnosnici, uključujući premijera, nadbiskupa od Canterburyja (poglavara Engleske crkve) i lorda kancelara. Kao i kod svih prijašnjih ceremonija, pozornost će se posvetiti onome što bi moglo biti izmijenjeno, dodano ili ažurirano, u znaku novog doba.

Kralj neće prisegnuti u klasičnom smislu u stilu nekih drugih šefova država, poput predsjednika SAD-a. Umjesto toga postoji izjava u skladu s tradicijom koja datira iz ranog 18. stoljeća: Dat će prisegu da će sačuvati Crkvu Škotske. Nakon oglašavanja fanfara trubača, bit će objavljeno javno proglašenje Karla novim kraljem. To će učiniti s balkona iznad Friary Courta u palači St James.

Službenici će tada izjaviti: “Bože, čuvaj kralja”, a prvi put nakon 1952. svirat će se državna himna s riječima “Bože, čuvaj kralja”, umjesto “kraljicu”. Pucnjave će se ispaljivati ​​u Hyde Parku, londonskom Toweru i s mornaričkih brodova, a proglas kojim se Karlo III proglašava kraljem čitat će se u Edinburghu, Cardiffu i Belfastu.





Krunidba

Simbolički vrhunac bit će krunidba. Zbog potrebnih priprema, krunidba se vjerojatno neće dogoditi vrlo brzo nakon Charlesovog pristupa dužnosi. No, kraljica Elizabeta naslijedila je prijestolje u veljači 1952., ali je okrunjena tek u lipnju 1953. Posljednjih 900 godina krunidba se održava u Westminsterskoj opatiji. William Osvajač bio je prvi monarh koji je ondje okrunjen, a Karlo III će biti 40-ti. To je anglikanska vjerska služba, koju obavlja nadbiskup Canterburyja. Na vrhuncu ceremonije, on će staviti krunu svetog Edvarda na glavu kralja: krunu od punog zlata, koja datira iz 1661. godine. Kralj nosi krunu samo u trenutku same krunidbe. Kruna teži čak 2.23 kilograma.

Nakon toga slijedi glazba, čitanja i rituala pomazanja novog monarha, korištenjem ulja naranče, ruže, cimeta, mošusa i ambre. Novi kralj položit će krunidbenu prisegu pred svijetom koji ga promatra. Tijekom ove složene ceremonije primit će kuglu i žezlo kao simbole svoje nove uloge.

Čelnik Commonwealtha

Charles je postao čelnik Commonwealtha, udruge 56 neovisnih zemalja koje zajedno imaju 2.4 milijarde ljudi. Za 14 od ovih zemalja, kao i za UK, kralj je šef države. Ove zemlje, poznate kao kraljevstva Commonwealtha, su: Australija, Antigva i Barbuda, Bahami, Belize, Kanada, Grenada, Jamajka, Papua Nova Gvineja, Sveti Kristofer i Nevis, Sveta Lucija, Sveti Vincent i Grenadini, Novi Zeland, Solomonski Otoci i Tuvalu.





Komentari

komentar

You may also like