Krčenje Amazone u Brazilu doseglo je najvišu razinu u posljednjih 15 godina

Područje raskrčene šume (deforestirano područje) u brazilskom dijelu prašume Amazone doseglo je 15-godišnji maksimum nakon skoka od 22 posto više krčenja u odnosu na prethodnu godinu, prema službenim podacima objavljenim u petak.

Sustav satelitskog praćenja kroz Nacionalni institut za svemirska istraživanja pokazao je da je brazilska Amazona izgubila 13 235 četvornih kilometara prašume u 12-mjesečnom referentnom razdoblju od kolovoza 2020. do srpnja 2021. To je najviše od 2006. godine.

Ova ružna statistika smanjivanja tzv. “pluća svijeta”  suprotna je nedavnim pokušajima Bolsonarove vlade da ojača svoj kredibilitet u zaštiti okoliša, nakon što ga je “pritisnula” administracija SAD-a. Predsjednik Joe Biden opetovano se zalagao za zaustavljanje ilegalnog krčenja šuma na klimatskom sastanku UN-a u Glasgowu ovog mjeseca.

Dok je sada uništeno preko 13 000 četvornih kilometara prašume u godinu dana, dok je između 2009. i 2018. prosjek je 6500 četvornih kilometara. “Šteta je. To je zločin”, rekao je za AP, Marcio Astrini, izvršni tajnik Climate Observatory, mreže ekoloških neprofitnih skupina. “Vidimo kako amazonsku prašumu uništava vlada koja je uništavanje okoliša uzela kao svoju neslužbenu politiku.”

“Dok se ovo događa u Brazilu, Bolsonarova vlada pokušava sakriti to kroz fantastične govore i greenwashing u inozemstvu”, rekao je Mauricio Voivodic, izvršni direktor međunarodne ekološke organizacije WWF-a u Brazilu. “Stvarnost pokazuje da je Bolsonarova vlada ubrzala put uništenja Amazona”. Inače, “greenwashing” (zeleno ispiranje) je pojam koji se sve češće koristi i označuje lažno korištenje ekološkog narativa za profit, reklame ili prikazivanje kako je nešto ekološkije nego što zaista jest.

Komentari

komentar
You may also like