Kreće testiranje ruske rakete Sarmat: grdosije od 208 tona i s ogromnim dometom

Rusija je spremna za prve testove iznimno teške interkontinentalne balističke rakete (ICBM) na pogon tekućeg goriva, nazvane RS-28 Sarmat.

“Prvi testovi lansiranja bit će ove godine i trebali bi završiti u 2022., a nakon toga će prva isporuka raketa ući u službu”, potvrdio je to jučer ministar obrane Sergej Šojgu pri posjeti tvornici Krasmash u Sibiru, gdje se raketa proizvodi, prenosi RT.

Nova RS-28 Sarmat ICBM može nositi 16 bojevih glava. Dužina rakete je 35.5 metara, a promjer je 3 metra. Sustav lansiranje bit će isprva baziran na silosima. Masa nove rakete je 208 tona, a može ponijeti teret od 10 tona. Velika težina dozvoljava raketi da ponese nekoliko bojevih glava, manje rakete koje će se odvojiti (kao npr. hiperzvučna raketa Avangard), ali i proturaketne sustave koji onesposobljavaju neprijateljsku obranu. Također, proces lansiranja rakete i početnog ubrzanja je kratak, pa sustav neće biti značajno ranjiv u toj fazi.

Sarmat bi trebao zamijeniti raketu slične klase: “Vojvoda” R-36M/R-36M2.

Domet rakete je nevjerojatnih 18 000 km. To dozvoljava raketi da pogodi skoro bilo koji cilj na Zemlji, ali i da koristi rute putanje preko južnog i sjevernog pola i tako efikasno izbjegne proturaketne obrambene kapacitete neprijatelja. Raketa će letjeti jako visoko, može ući u Zemljinu orbitu i letjeti više od 1200 km iznad površine. Russia Today, medij blizak Kremlju, tvrdi da niti jedna država ne posjeduje efikasnu obranu za ovaj projektil, niti da će uskoro imati takvu obranu.

Komentari

komentar





You may also like