Kremlj: američko odustajanje od slanja 2 broda u Crno more ne znači detant

Američko odustajanje od slanja dva ratna broda na Crno more ne znači i detant, izjavio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov. Prema njegovim riječima, stanje ostaje prilično napeto.

Ruski mediji podsjećaju kako su mnoge vojne postrojbe iz Sjedinjenih Država i drugih zemalja NATO-a i dalje na ruskim granicama, i da se premještaju u sklopu različitih vježbi.

“U ovoj situaciji, sve dodatne vojne komponente vode do nove runde napetosti, ali, naravno, prerano je reći da će neuspjeh slanja dva broda  dovesti do popuštanja”, izjavio je Peskov.

Prošli tjedan postalo je poznato da dva američka razarača – USS Donald Cook i USS Roosevelt – dolaze u Crno more. Kako je tada rekao izvor u Pentagonu, ova je odluka donesena u svezi navoda o gomilanju ruskih vojnih snaga u blizini granica Ukrajine.

14. travnja Sjedinjene Države otkazale su prolazak svojih ratnih brodova kroz tjesnace Bospor i Dardanele prema Crnom moru, o čemu u izvijestile tursko Ministarstvo vanjskih poslova preko svog veleposlanika u Ankari.

Govoreći o najavi skorog američkog uvođenja novih proturuskih sankcija, koje uključuju i protjerivanje dijela ruskih diplomata iz SAD-a, Peskov je kazao kako nove američke proturuske sankcije ni na koji način neće pridonijeti sastanku na vrhu između predsjednika dviju država No, hoće li to ometati summit ili ne – to će biti odluka predsjednika, kazao je Peskov, podsjećajući kako je Joe Biden dao ponudu za susret, a da će odluku o tome donijeti Vladimir Putin.





Kazao je kako se sljedećih tjedana ne može organizirati sastanak predsjednika Rusije i Sjedinjenih Država jer je to prekratak vremenski okvir.

“Pitanje je još uvijek u fazi analize“, izjavio je Peskov za televiziju Rossia 24, dodavši i da je pitanje ruskog sudjelovanja na klimatskom summitu, na kojeg je Biden pozvao Putina, također još u fazi rasprave.

Komentari

komentar





You may also like