Kremlj oštro: Američki stav o „Sjevernom toku 2“ za nas je neprihvatljiv

Stav SAD-a po pitanju „Sjevernog toka 2“ je neprihvatljiv, Washington želi omesti realizaciju tog tržišnog projekta, izjavio je u srijedu glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitry Peskov.

„To je posljedični stav, mi ga ne smatramo pravilnim i po sebe prihvatljivim, jer se radi o nastojanjima za ometanje realizacije samo tržišnog, gospodarskog projekta (a ne geopolitičkog, kako ga ocjenjuju SAD i pojedine zemlje s istoka EU i Ukrajina, op. a.)“, izjavio je Peskov, pojasnivši usvojenu rezoluciju američkog Kongresa u kojoj se „Sjeverni tok 2“ naziva „ozbiljnim korakom natrag“ po europsku energetsku sigurnost.

Završetak projekta „Sjeverni tok 2“ nije samo u interesu Rusije, već i u interesu europskih korisnika plina, u prvom redu Njemačke, naglasio je Peskov.

Kremlj ne vidi nekakvih posebnih novih elemenata u svezi američkog stava po tom pitanju. Identičan stav bio je predstavljen i na razini američkog predsjednika i na razini State Departmenta, kazao je glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina i dodao, kako SAD žele svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima omesti izgradnju tog plinovoda, što predstavlja „nedobronamjernu konkurenciju“. Peskov je da dalje kazao kako „Sjeverni tok 2“ ima niz konkurentnih prednosti“.

Podsjećamo: u projektu izgradnje plinovoda „Sjeverni tok 2“ sudjeluju ruski „Gazprom“ i europske energetske tvrtke: Engie, Uniper, OMV, Shell i Wintershall. Rok završetka izgradnje je kraj 2019. godine. 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like