Kremlj: plan saveza AUKUS za nuklearne podmornice otvara mnoga pitanja

Planovi da se Australiji isporuče podmornice na nuklearni pogon otvara mnoga pitanja oko širenja naoružanja, rekao je u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“U svakom slučaju, to otvara mnoga pitanja, koja se tiču ​​pitanja neširenja naoružanja. Naravno, tu mora postojati dodatni stupanj transparentnosti i treba dati odgovore na sva pitanja koja se pojave”, naglasio je Peskov. Iz ovog bi se dalo naslutiti da Moskva, kao i Peking, nisu potpuno uvjereni da će ove “tihe” (teške za locirati) podmornice uvijek i zbilja imati samo projektile s konvencionalnim tj. nenuklearnim bojevim glavama. U mnoge projektile koji se lansiraju s podmornica nije teško naknadno ugraditi nuklearnu bojevu glavu. Ono što plaši Kinu je kombinacija te mogućnosti i činjenice da podmornice na nuklearni pogon mogu ostati pod vodom dulje i teže ih je otkriti. Da nema posade koja treba hranu i vodu, podmornica klase Astute (na kojoj će se temeljiti nova klasa SNN-AUKUS)  bi teoretski pod vodom mogla ostati preko 25 godina

Naime, Kina tu zabrinutost ne iznosi otvoreno, već tvrdi da je slanje visoko obogaćenog urana, kakav bi se trebao koristi u nuklearnim reaktorima, kršenje sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT). Do sada je samo Indija izgradila podmornicu na nuklearni pogon (klasa Arihant) uz pet zemalja koje sporazum NPT priznaje kao države s takvim oružjem: SAD, Rusija, Kina, UK i Francuska.

Ruska pacifička flota ima 17 podmornica uključujući tri podmornice s balističkim projektilima koje su dio njenog strateškog nuklearnog odvraćanja, navodi se u najnovijem godišnjem izvješću američkog Međunarodnog instituta za strateške studije. Ruski predsjednik Vladimir Putin kritičan je prema AUKUS-u od njegova osnivanja 2021., optužujući savez za potpirivanje regionalnih napetosti pokušavajući se suprotstaviti Kini.

Čelnici AUKUS-a (Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države) ranije su najavili iz pomorske baze San Diego plan u četiri faze za opskrbu Australije konvencionalno naoružanim podmornicama na nuklearni pogon uz dijeljenje tehnologiju za njihovu izgradnju.

AUKUS najavio plan nuklearnih podmornica u četiri faze; Kina ih optužila da krše međunarodno pravo





Komentari

komentar





You may also like