Kremlj podsjetio na neuspjeh “resetiranja” odnosa između Rusije i SAD-a

Rusija i Sjedinjene Države nisu imale najbolje iskustvo “resetiranja” bilateralnih odnosa, izjavio je danas glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, vjerojatno aludirajući na riječi bivšeg predsjednika Baracka Obame o “resetu” međusobnih odnosa koji nije urodio ničim osim njihovom daljnjom erozijom, ali i na nikakve rezultate koje je imao summit na vrhu između Putina i Trumpa u Helsinkiju, u lipnju 2018. godine.

Prema riječima Peskova, Moskva ne očekuje “resetiranje” odnosa i postizanje razumijevanja o pitanjima dubokog neslaganja nakon sastanka predsjednika Ruske Federacije i Sjedinjenih Država. Osim toga, evidentno je “postojanje negativnog potencijala”.

Istodobno, Peskov je naglasio kako je summit vrlo važan. “Umanjivanje značaja ovog sastanka također bi bilo pogrešno. Vrlo je važan”, prenose njegove riječi RIA Novosti.

Ruski i američki predsjednici Vladimir Putin i Joe Biden planiraju održati sastanak 16. lipnja u Ženevi. Čini se kako je i mjesto i vrijeme njegovog održavanja konačno usuglašeno. Međutim popis tema o kojima će se razgovarati još nije utvrđen. Izgleda kako se, za sada, obje strane zadovoljavaju izjavama o važnosti tema globalne stabilnosti i kontrole naoružanja, koje bi definitivno trebale biti na dnevnom redu.

 
Komentari

komentar

You may also like