Kremlj poručuje da nije moguće izolirati Rusiju; spominju digitalni suverenitet

Izolacija Rusije, čak i što se tiče tehnologije, nemoguća je unatoč takvim planovima neprijateljskih zemalja, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima sinoć.

“Nitko ne govori o izolaciji. Nemoguće je izolirati Rusiju, unatoč činjenici da nas neprijateljske zemlje pokušavaju izolirati ekonomski, politički i u sferi trgovine. Ne mogu to i neće uspjeti jer je u današnjem svijetu nemoguće izolirati državu, pogotovo takvu ogromnu državu poput Rusije”, tvrdi Pekov, prenosi TASS. Glasnogovornik Kremlja također je naglasio da se nijedna zemlja ne bi željela izolirati sama od sebe.

Komentirajući izjavu posebnog izaslanika ruskog predsjednika za digitalni razvoj Dmitrija Peskova o potrebi jačanja digitalnog i tehnološkog suvereniteta zemlje, glasnogovornik Kremlja nazvao je svog imenjaka “provjerenim stručnjakom koji ima prilično širok utjecaj i snažan je autoritet” i dodao: “Sada svi iznose različita gledišta na temu našeg tehnološkog i gospodarskog suvereniteta. To je općenito bitna tema jer se u svijetu sve mijenja i u politici i u sigurnosti i u trgovini i u gospodarstvu, pa su svi zainteresirani za ovo pitanje. Ovo je pitanje za raspravu. Siguran sam da će se o ovoj temi naširoko raspravljati i na Međunarodnom gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu”, zaključio je glasnogovornik Kremlja.

Kada je riječ o digitalnom suverenitetu, valja naglasiti da Kina, EU i SAD ulažu milijarde u razvoj vlastite industrije mikročipova i poluvodiča. Naime, 90% mikročipova veličine 2 nm dolazi iz Tajvana, što je i jedan od razloga geopolitičke napetosti oko tog otoka. Osim toga, među prvim prijetnjama i sankcijama prema Rusiji prilikom napada na Ukrajinu su bile sankcije obustave isporuke tehnologije sa Zapada.

Komentari

komentar





You may also like