Kremlj pozdravlja poziv SAD-a na produljenje nuklearnog sporazuma

Kremlj je u petak pozdravio spremnost SAD-a da produlji novi sporazum START o ograničenju zaliha nuklearnog oružja, ali upozorio je da će uspjeh “ovisiti o detaljima”.

Novi sporazum START (Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja), koji uspostavlja nadzor nad zalihama oružja i omogućuje inspekcije, stupio je na snagu 2011. godine i trebao bi isteći 5. veljače 2021.

Nova administracija američkog predsjednika Joea Bidena predložila je ovaj tjedan produljenje na pet godina.

“Rusija je za očuvanje novog START-a i za produljenje ovog sporazuma kako bi se dobilo vrijeme za razgovore i kontakte. Možemo samo pozdraviti političku volju za produljenjem ovog dokumenta”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Međutim dodao je da će “sve ovisiti o pojedinostima ovog prijedloga, koji tek treba proučiti”.

Američki prijedlog već je dobio potporu drugih dijelova ruske političke elite. Diplomat Mihail Uljanov nazvao je Bidenov potez “ohrabrujućim korakom” na Twitteru.





“Produljenje će objema stranama dati više vremena da razmotre moguće dodatne mjere usmjerene na jačanje strateške stabilnosti i globalne sigurnosti”, napisao je Uljanov, koji predstavlja Rusiju u međunarodnim organizacijama koje djeluju u Beču.

Rusija je već nekoliko puta predlagala produljenje, međutim zauzimajući se za to da ne bude promjena u postojećem sporazumu.

“Već smo u dijalogu”, rekao je Leonid Sluzki, predsjednik odbora za vanjske odnose u Dumi, ruskom parlamentu. “Očekujemo konkretne prijedloge”, dodao je.





Dvije zemlje kontroliraju oko 90 posto svjetskih zaliha nuklearnog oružja.

Novi START ograničava dvije države na 1.550 nuklearnih bojnih glava spremnih za lansiranje i po 800 lansirnih sustava.

Trumpova administracija pregovarala je s Rusijom o tom pitanju, ali nije uspjela postići dogovor.

Komentari

komentar

You may also like