Kremlj prijeti da će blokirati YouTube kao odgovor na “cenzuru ruskih medija”

Ruska agencija za regulaciju medija Roskomnadzor danas je zaprijetila da će ograničiti pristup YouTubeu iz Rusije nakon što je  te platforma za razmjenu video zapisa blokirala dva kanala državne televizije RT (Russia Today) na njemačkom jeziku, prenosi AFP.

Taj potez dolazi uslijed sve većeg sukoba između stranih tehnoloških divova i Kremlja jer Rusija traži veću kontrolu nad sadržajima dostupnim na internetu svojoj domaćoj publici. Američka platforma YouTube rekla je u utorak njemačkim medijima da je izdala upozorenje RT-u zbog kršenja njegovih smjernica o dezinformacijama o koronavirusu, a zatim je zatvorila dva kanala zbog kršenja korisničkih odredbi.

Roskomnadzor je rekao da je poslao dopis vlasniku YouTubea, Google-u “tražeći da se ukinu sva ograničenja s dva kanala: RT DE i Der Fehlende Part i to ” što je prije moguće”. Iz Rusije su kazali kako ograničenja “krše ključna načela slobodnog širenja informacija” i da je riječ o “činu cenzure prema ruskim medijima”. Roskomandzor je rekao da će YouTubeu izdati upozorenje te da “zakon predviđa mjere potpunog ili djelomičnog ograničenja pristupa” ako se takva upozorenja zanemare.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je YouTube za “čin neviđene medijske agresije” u kojem su vjerojatno sudjelovali i iz njemačke vlasti. “Usvajanje porporcionalnih odgovora protiv njemačkih medija u Rusiji čini se ne samo prikladnim, već i nužnim”, navodi se u priopćenju ministarstva.“Vjerujemo da su takve mjere jedini mogući način za poticanje interesa naših partnera za konstruktivan i smislen dijalog oko ove neprihvatljive situacije”, navodi se u priopćenju.

Rusija je nedavno pojačala pritisak na strane tehnološke divove tražeći veću kontrolu nad sadržajem dostupnim na internetu svojoj domaćoj publici. Uoči parlamentarnih izbora ovog mjeseca, ruski nadzornik medija blokirao je desetke web stranica povezanih s Navaljnim, čije su organizacije u Rusiji zabranjene prema zakonu o “ekstremizmu”. Sudovi u Rusiji su već kaznili zapane platfrome, uključujući Twitter, Google i Facebook, nizom kazni, a u ožujku su počele smanjivati ​​brzinu usluga Twittera.

Komentari

komentar





You may also like