Kremlj razmatra ‘daljnje korake’ nakon optužbi da je Ujedinjeno Kraljevstvo sudjelovalo u sabotaži plinovoda Sjeverni tok

Rusija je u utorak priopćila da razmatra koje će “daljnje korake” poduzeti u pogledu tvrdnje o tomu da je Ujedinjeno Kraljevstvo odgovorno za napad na podmorske plinovode Sjevernog toka, javlja Reuters.

Rusko ministarstvo obrane u subotu je objavilo da je osoblje britanske mornarice u rujnu diglo u zrak plinovod Sjeverni tok, što je tvrdnja koju službeni London smatra lažnom i vjeruje da je osmišljena kako bi odvratila pozornost od ruskih vojnih neuspjeha u Ukrajini. “Postoje dokazi da je Ujedinjeno Kraljevstvo umiješano u sabotažu… u teroristički čin protiv ključne energetske infrastrukture”, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. “Takve akcije ne mogu se ostaviti po strani. Naravno, razmislit ćemo o daljnjim koracima. Definitivno, to ne može ostati na ovome”, rekao je Peskov. Kremlj nije podnio nikakve dokaze koji bi potkrijepili ruske tvrdnje o tomu da iza puknuća na plinovodu Sjeverni tok stoji Ujedinjeno Kraljevstvo.

Zbog puknuća je postojala mogućnost da se trajno onemogući funkcioniranje više milijarda dolara vrijednog plinovoda. Kremlj je objavio i da zasad nije donesena nikakva odluka o tomu treba li popraviti plinovode pod ruskom kontrolom. Peskov je poručio da ruske vlasti čekaju stručnu procjenu štete te da još nisu donesene odluke o budućnosti Sjevernog toka 1 ili Sjevernog toka 2. Švedska je prošli tjedan naložila da se provede dodatna istrage štete. Danske i Švedske vlasti zaključile su da su curenje plina prouzročile eksplozije, ali nisu rekle tko bi za to mogao biti odgovoran.

Rusija očekuje odgovor Londona

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova pozvala je u utorak bivšu britansku premijerku da objasni svoju poruku koju je navodno poslala američkom državnom tajniku odmah nakon nesreće na plinovodu Sjeverni tok u Baltičkom moru. “Iskreno, nije me briga tko je i kako su došli do ove informacije. Zanima me odgovor Londona na sljedeće pitanje: Je li britanska premijerka Liz Truss poslala poruku američkom državnom tajniku Antonyju Blinkenu odmah nakon eksplozije na Plinovod Sjeverni tok s natpisom ‘je li gotovo?’, napisala je Maria Zakharova na Telegramu, prenosi Anadolu.

Zakharova je dodala da “milijuni ljudi diljem svijeta čekaju odgovor na to pitanje”, istaknuvši da “imaju pravo znati što se dogodilo s globalnom energetskom sigurnošću i kakva je uloga Anglosaksonaca u počinjenom terorističkom napadu.” Ranije je osnivač platformi Megaupload i Mega file-sharing Kim Schmitz, poznat i kao Kim Dotcom, tvitao da je Truss poslala Blinkenu poruku “je li gotovo?” minutu nakon eksplozija na plinovodu Sjeverni tok. Britansko izdanje Daily Maila je pak napisalo da je telefon bivše premijerke hakiran i da je prepiska procurila.





 

Norveška podigla razinu pripravnosti vojske zbog rata u Ukrajini





Komentari

komentar

You may also like