Kremlj: Rusija neće besplatno slati plin

Rusija neće nikoga besplatno opskrbljivati ​​plinom, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima komentirajući izjavu finske tvrtke Gasum da neće ispuniti zahtjev o plaćanju u rubljima, prenosi rusku TASS.

“Nemamo informacije o svim tvrtkama s kojima je Gazprom sklopio ugovore, to nije naša ovlast. Trebalo bi kontaktirati Gazprom o detaljima, naravno. Ipka, [Rusija] očito neće nikome ništa isporučiti besplatno”, rekao je. Finska državna plinska tvrtka Gasum izjavila je u priopćenju ranije ovog tjedna da ne prihvaća zahtjev Gazprom Exporta da prijeđe na plaćanje u rubljima te da stoga neće vršiti plaćanja u rubljima prema predloženom aranžmanu plaćanja. Finska strana odlučila je sporove oko ugovora o nabavi iznijeti pred međunarodnu arbitražu, dodala je tvrtka.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je 23. ožujka da “neprijateljske” države moraju plaćati ruski plin u rubljima, rekavši da će Moskva odbiti prihvatiti plaćanja prema plinskim ugovorima s tim državama u “kompromitiranim” valutama, posebice u dolarima i eurima. Zapad tvrdi da je potez ruskog državnog Gazproma zapravo reakcija na pristupanje Finske NATO savezu.

Z. Meter: Njemačka, Francuska i Italija mogle bi plaćati plin prema ruskom modelu

Komentari

komentar
You may also like