Kremlj: Rusija se nada da se odnosi s UK-om ‘neće pogoršati’ nakon što Truss preuzme vlast

Nova britanska premijerka Liz Truss ranije je izrekla ratoborne komentare protiv Rusije, ali se Moskva ipak nada da se njeni odnosi s Londonom ‘neće pogoršati’, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za RBC TV u utorak, prenosi Tass.

“Mislim da se u trenutnoj situaciji u odnosima Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva možemo nadati samo jednoj stvari – da se neće pogoršati. Iako je teško zamisliti koliko bi moglo biti gore”, rekao je glasnogovornik Kremlja. Prema njegovim riječima, o sadašnjoj situaciji “može se suditi po izjavama koje je ona (Truss) davala dok je bila ministrica vanjskih poslova i pretendentica na mjesto čelnice stranke”. “Nije rekla ništa dobro o nama. Štoviše, sa žaljenjem mogu reći da su njezine izjave bile prilično agresivne, neprijateljske i nekonstruktivne”, naznačio je Peskov.

Imajući to na umu, sažeo je, “sigurno je pretpostaviti da se ništa bitno neće promijeniti u doglednoj budućnosti.” “Što se tiče potencijalnog pogoršanja situacije, to se ne može isključiti. Trenutačno ne možemo ništa isključiti, opet, s obzirom na nepredvidivost naših protivnika”, precizirao je Peskov.

Nadalje, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u utorak na konferenciji za novinare da nova britanska premijerka Liz Truss već ima negativan stav prema Rusiji, ali da bi u sadašnjim uvjetima za London bilo važnije da sredi odnose sa svojim najbližim susjedima, uključujući Francusku, javlja Tass. “Vjerujem da Liz Truss još uvijek ima veći prioritet: prije nego što konačno formulira svoj stav prema Rusiji, koji je očito negativan, morat će srediti odnose s bliskim susjedima, na primjer, odlučiti se o tko je francuski predsjednik Emmanuel Macron – prijatelj ili neprijatelj. To pitanje još uvijek lebdi u zraku. Ostaje bez odgovora. Vjerujem da bi za dva susjeda bilo važnije da se prvo pozabave time, nego da bacaju svoje oči daleko izvan njihovih granica”, rekao je Lavrov.

“Ona (Truss) ima svoje vlastite principe, prije svega, pridržavanje tvrde linije u obrani britanskih interesa bez ikakve želje da uzme u obzir stav drugih ili da čini bilo kakve kompromise”, rekao je Lavrov. “Ne mislim da će to pomoći da se održi ili ojača pozicija te zemlje na međunarodnoj sceni, koja je očito oštećena nakon Brexita. Sada London već duže vrijeme aktivno pokušava nadoknaditi ovaj gubitak identiteta i utjecaja u Europskoj uniji poduzimanjem prilično drastičnih koraka, uključujući i agresivne akcije u vezi sa situacijom koja se razvila oko Ukrajine. Svi to znamo.”

Liz Truss, koja je pobijedila u utrci za vodstvo torijevaca, imenovana je u utorak premijerkom, naslijedivši Borisa Johnsona. U ponedjeljak je Truss pobijedila u unutarstranačkoj borbi protiv bivšeg britanskog ministra financija Rishija Sunaka. Sada je spremna sastaviti novu vladu.





Komentari

komentar

You may also like