Kremlj: SAD mogu pritisnuti Ukrajinu da djeluje po Minsk-2 sporazumu

Sjedinjene Američke Države sposobne su iskoristiti svoj utjecaj na predsjednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, rekao je danas glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, piše TASS.

“Nismo u poziciji miješati se u poslove dviju suverenih zemalja: Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine, pa to ni nećemo činiti”, rekao je Peskov. “No, mi vrlo pomno pratimo rezultate ovog putovanja (posjet Zelenskog Washingtonu). SAD mogu iskoristiti svoj utjecaj na gospodina Zelenskija kako bi ga uvjerili da slijedi put provedbe sporazuma iz Minska, kao i sporazum zaključen u Parizu (Normandijski format). Tada bi Ukrajina odustala od radnji koje bi mogle nanijeti ogromnu štetu cijelom procesu mirenja u Minsku.”

Sporazumi Minsk (2014.) i Minsk (2015.) su okvir unutar kojeg je dogovoren prekid vatre u Ukrajini nakon dugačkih pregovora. Na žalost, sukobi nisu potpuno stali, a Moskva i Minsk se međusobno okrivljuju za nastavak sukoba.

Peskov je naglasio kako Kremlj ne vjeruje da posjet Zelenskog u SAD predstavlja neke rizike za odnose Moskve i Washingtona. “Kakvi rizici mogu postojati? Naši odnosi s tim zemljama su jedna tema, a odnosi između dvije suverene zemlje su nešto vrlo različito”, rekao je Peskov odgovarajući na pitanja medija. Zelenski je 30. kolovoza otputovao u SAD u svoj prvi posjet, za što su bile potrebne dvije godine za dogovor. Danas će se u Washingtonu sastati s ministrom obrane Lloydom Austinom. Sastanak Zelenskog s američkim predsjednikom Joeom Bidenom očekuje se 1. rujna.

Komentari

komentar





You may also like