Kremlj se priprema za Erdoganov posjet, usprkos njegovim riječima o Krimu

Kremlj žali zbog izjave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana o nepriznavanju Krima kao dijela ruskog teritorija, ali se radije želi fokusirati na razvoj međudržavnih odnosa između Rusije i Turske kroz predstojeći Erdoganov dolazak Putinu

Kremlj žali u svezi izjave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da Ankara ne priznaje pripadnost Krima Rusiji.

“Naravno da žalimo što se takve izjave daju sada, kada se priprema radni posjet predsjednika Ruskoj Federaciji”, izjavio je novinarima Dmitrij Peskov.

Istodobno je napomenuo da bi se ruska strana radije fokusirala “na daljnji razvoj naših bilateralnih odnosa i interakciju u rješavanju vrlo vrućih regionalnih izazova koji stoje između naših zemalja”, navodi Interfax.

Prethodno je član međunarodnog odbora Vijeća Federacije Sergej Tsekov, komentirajući Erdoganovu izjavu na Glavnoj skupštini UN-a, izjavio slijedeće: “Koliko god govorili o halvi, usta vam neće postati slađa”, te pozvao tursku vlasti da pogleda stvarno stanje, naglasivši kako će Krim zauvijek biti dio Ruske Federacije.

Senatorica iz Sevastopolja Jekaterina Altabajeva smatra da su riječi turskog predsjednika o aneksiji Krima diktirane nostalgijom za srednjovjekovnim vremenima.





U međuvremenu, Rusija nastavlja s pripremama za posjet turskog čelnika, zakazan za 29. rujna. Očekuje se da će Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan razgovarati u Sočiju.

Podsjećamo: turski predsjednik Erdogan je tijekom svoga govora na Glavnoj skupštini UN-a u New Yorku govorio o važnosti očuvanja teritorijalnog integriteta Ukrajine, uključujući i anektirani Krim, i pozvao na dodatne napore “u zaštiti prava krimskih Tatara”.

Još ranije, u Turskoj je Erdogan kazao kako njegova zemlja odbija priznati izbore za Državnu dumu u segmentu koji se odnosi na poluotok Krim.





Većina ruskih analitičara smatra kako turski vođa često govori vrlo emocionalno, ali postupa vrlo racionalno. Česta je kombinacija vrlo grubih riječi i često suzdržanih radnji, pri čemu su te riječi najčešće namijenjene turskoj publici.  Odnosi s Rusijom za Erdogana su vrlo važni, ne samo kao sa zemljom koja je jedan od ključnih turskih gospodarskih partnera, već i sa zemljom od koje kupuje moderno oružje, pokazujući time svoju autonomiju i neovisnost u odnosu na partnere iz NATO saveza. Drugim riječima, Ankari raste ugled pa i zavist njenih partnera koji to isto niti iz bliza nisu u mogućnosti činiti čak i ako bi željeli (a takvih itekako ima), smatraju pojedini ruski analitičari.

Što se tiče skorog sastanka Putin-Erdogan teško je vjerovati kako će u fokusu njihovog dijaloga biti spomenute izjave, koliko god bile neugodne po uho običnih ruskih građana, prije svega onih na Krimu. I Rusija i Turska imaju puno važnijeg posla.

 

Komentari

komentar

You may also like