Kremlj: Status regije Herson kao dijela Rusije se ne mijenja

Kremlj je danas priopćio da povlačenje ruskih snaga iz Hersona neće promijeniti status regije koju je Moskva proglasila dijelom Rusije.

Rusija tvrdi da polaže pravo na regiju Herson i tri druge ukrajinske regije nakon što je u rujnu održala referendume koje su Kijev i zapadne vlade osudile kao nezakonite, prisilne i lažne. Ipak, u srijedu, objavili su da će se njene snage povući iz grada Hersona suočene s ukrajinskom protuofenzivom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je status regije “fiksan” i da nikakve promjene nisu moguće. “To je subjekt Ruske Federacije – to je zakonski fiksirano i definirano. Nema i ne može biti promjena”, rekao je Peskov, prenosi ga RIA. Rekao je da Rusija ne žali što je objavila aneksiju Hersona i ostale tri regije na trijumfalnoj ceremoniji u Moskvi 30. rujna. U prvim javnim komentarima Kremlja otkako je ministar obrane Sergej Šojgu najavio da će se ruske snage povući iz grada Hersona na suprotnu stranu rijeke Dnjepar, Peskov je rekao da je to odluka ministarstva obrane, da to nije njegova nadležnost i da on “nema što dodati”. Rekao je da Rusija ostaje predana postizanju ciljeva onoga što naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini. Sukob se “može okončati samo nakon što se postignu ciljevi vojno ili kroz mirovne pregovore”, rekao je Peskov. “Međutim, zbog stava ukrajinske strane, mirovni pregovori su nemogući”, dodao je.

Nije bilo javnih pokušaja ponovnog pokretanja mirovnih pregovora između dviju strana otkako su propale rane inicijative za prekid vatre u Istanbulu tijekom prvih tjedana sukoba. Nakon aneksija, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je dekret 4. listopada kojim je formalno proglasio izglede za bilo kakve pregovore s Putinom “nemogućim”, ali ostavlja otvorena vrata za razgovore s Rusijom bez Putina.

Komentari

komentar





You may also like