Kremlj tvrdi da će izvoz tenkova Leopard u Ukrajinu ostaviti ‘neizbrisiv trag’ u odnosima Rusije i Njemačke

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u utorak da će isporuke tenkova Leopard 2 Ukrajini ostaviti “neizbrisiv trag” na rusko-njemačke odnose, prenosi Anadolu.

Upitan kako će se promijeniti odnosi između Rusije i Njemačke ako Berlin odobri isporuku tenkova Leopard Kijevu, Peskov je na konferenciji za novinare rekao: “Takve isporuke ne slute na dobro za budućnost odnosa. One će sigurno ostaviti neizbrisiv trag o budućnosti ovog odnosa.” Dodao je da su veze s Njemačkom već “na niskoj točki”, a također nema “suštinskog dijaloga” s drugim zemljama EU-a i NATO-a.​​​​​​

Raste pritisak na Njemačku da Ukrajini isporuči svoje tenkove Leopard, ali se službeni Berlin do sada klonio bilo kakve obveze. Odluka nije donesena čak ni tijekom međunarodnog obrambenog samita u američkoj vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj u petak.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je u nedjelju da njena zemlja neće “stati na putu” Poljskoj da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu. Tenkovi Leopard 2 proizvedeni su u Njemačkoj, pa stoga njihov transfer trećim stranama mora odobriti Berlin.

Lachin, Estonija, Wagnerova grupa

Na pitanje hoće li se Moskva pridružiti američkom pozivu Bakuu da deblokira cestu Lachin, Peskov je rekao da Rusija nastavlja “pedantan rad” s Azerbajdžanom i Armenijom.





Komentirajući planove Estonije da uvede “susjednu zonu” na udaljenosti većoj od 40 km od svojih teritorijalnih voda, što bi moglo izazvati poteškoće za prolaz ruskih brodova u Finskom zaljevu, Peskov je rekao: “Postoji međunarodno pomorsko pravo, moramo poći od ovoga. Sloboda plovidbe je zajamčena ovim zakonom.”

Peskov je rekao da nema informacija o navodnom prijedlogu Ukrajine Bjelorusiji da potpiše “pakt o nenapadanju“, te stoga ne može komentirati tu stvar.

Osvrnuo se i na tvrdnje o zahtjevu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog šefu CIA-e za ubojstvo Evgenija Prigožina, šefa plaćeničke skupine Wagner. “Ali što se tiče pokušaja ubojstva, Ukrajina je umiješana i u pokušaje ubojstava i u apsolutno monstruozna ubojstva, sjetimo se da su se ti pokušaji već dogodili, sjetimo se ubojstva (novinarke Darije) Dugine i tako dalje. Umiješanost kijevskog režima u takvim pokušajima je očigledna pa postoji opasnost za naše građane”, istaknuo je.





Glasnogovornik je rekao da će ruski dužnosnici nastaviti prikazivati ​​svoje izjave o imovinskom stanju, ali informacije mogu biti objavljene bez osobnih podataka zbog ruske “specijalne vojne operacije” u Ukrajini kako bi ih zaštitili od mogućih napada i makinacija.

Borell: Berlin ne brani trećim zemljama izvoz tenkova Leopard u Ukrajinu. Ali problem ostaje

 

Komentari

komentar

You may also like