Kremlj: Ukrajinski ‘mirovni plan’ trebao bi uzeti u obzir ulazak novih regija u Rusiju

Glasnogovornik Kremlja rekao je u srijedu da nikakav “mirovni plan” za Ukrajinu ne može postojati ako ne uzme u obzir “ulazak četiriju novih regija u Rusku Federaciju”, prenosi Anadolu.

“Zasad ne postoji ‘mirovni plan’ za Ukrajinu, počnimo s ovim. … Ne može postojati ‘mirovni plan’ za Ukrajinu koji ne uzima u obzir današnju realnost – s ruskim teritorijem, s ulaskom četiri nove regije u Rusiju… Nijedan plan koji ne uzima u obzir ove realnosti ne može tvrditi da je za mir“, rekao je Dmitrij Peskov tijekom brifinga za novinare.

Četiri ukrajinske regije, Luhansk, Doneck, Zaporižja i Herson, pripojene su Moskvi predsjedničkim dekretom početkom listopada nakon održanih referenduma koje je poduprla Moskva, a koje je međunarodna zajednica uvelike odbacila.

Peskov je dodao da se Putin priprema za kontakt s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. “Mogu potvrditi da su takvi kontakti u pripremi i pravovremeno ćemo vam reći kada i kako će se oni ostvariti”, rekao je Peskov.

Peskov je komentirao i nedavnu eskalaciju napetosti između Srbije i Kosova, istaknuvši da Moskva pozorno prati situaciju i podržava akcije Beograda po tom pitanju. “Imamo bliske savezničke, vrlo bliske povijesne, duhovne i druge odnose sa Srbijom. Naravno, Rusija vrlo pažljivo prati što se događa (na Kosovu), kako se osiguravaju prava Srba. I, naravno, mi podržavamo Beograd u tim akcijama koje se poduzimaju”, rekao je Peskov. Tenzije između Kosova i Srbije eskalirale su nakon pritvaranja bivšeg srbijanskog policajca Dejana Pantića zbog sumnje da je napao izborne dužnosnike.

Bivša kancelarka Merkel isključila mogućnost svog sudjelovanja u ukrajinskim mirovnim pregovorima





 

Komentari

komentar





You may also like