Kremlj: Vraćanje Krima Ukrajini nije opcija

Moskva izjavu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog o želji Kijeva da povrati Krim “nevojnim sredstvima” vidi kao raspravu o otuđenju ruskih teritorija, što ne dolazi u obzir, rekao je medijima danas glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“Za nas ovo nije ništa drugo nego rasprava o otuđenju teritorija od Rusije. Ovdje ne može biti drugog razumijevanja. To ne dolazi u obzir”, rekao je Peskov upitan za komentar izjave Zelenskog. “Takve spekulacije još jednom ukazuju na nespremnost i nesposobnost ukrajinske strane da bude spremna riješiti problem nevojnim metodama”, dodao je Peskov, prenosi ga TASS.

Ranije je Zelenski u intervjuu za britanski Financial Times rekao da bi bio “samo za opciju” da je Moskva sprema ponuditi način ponovnog preuzimanja Krima nevojnim sredstvima. Peskov je istaknuo da su brojni mediji “apsolutno krivo predstavili bit te izjave” Zelenskog, protumačivši je “gotovo kao spremnost predsjednika Zelenskog da ovo pitanje rješava mirovnim pregovorima”. “To je apsolutno pogrešno tumačenje”, naglasio je Peskov. “Znate da od samog početka, čak i prije specijalne vojne operacije, ukrajinski ustav kaže da se Krim mora vratiti silom. De facto Ukrajina nije odustala od toga”, tvrdi glasnogovornik Kremlja.

Zelenski je danas također pozvao Europu da bude ujedinjena oko ograničenja cijena nafte. Zelenski je u obraćanju putem videoveze uživo na konferenciji u Litvi rekao: “Nema raskola među Europljanima i to moramo sačuvati. Ovo je naša misija broj jedan ove godine. Europa pomaže sama sebi. Ne pomaže samo Ukrajini da se suprotstavi Rusiji; ovo pomaže Europi da se suprotstavi ruskoj agresiji”, dodao je.

Vlade Europske unije jučer su bile podijeljene oko toga na kojoj razini treba ograničiti cijene ruske nafte. Zelenski je pozvao čelnike EU-a da se odluče za najniži prijedlog od 30 dolara. “Smanjenje cijena je vrlo važno. Čujemo za prijedloge da se gornja granica po barelu postavi na 60 ili 70 dolara. Takve ideje više zvuče kao ustupak Rusiji”, rekao je Zelenski, prenosi Reuters.

Komentari

komentar





You may also like