Kremlj zabrinut zbog krize u Armeniji, poziva na smirenost

Kremlj je u četvrtak izrazio zabrinutost rastućim političkim napetostima u Armeniji nakon što je vojska od premijera Nikola Pašinjana zatražila da podnese ostavku, javlja Reuters.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je obje strane pozvao da mirno i unutar ustavnog okvira riješe svoja razmimoilaženja.

Armenija, u kojoj Rusija ima svoju bazu, blizak je saveznik Moskve.

Pašinjan je suočen s prosvjedima i pozivima na ostavku zbog, tvrde kritičari, pogubnog postupanja u krvavom šestotjednom sukobu azerbajdžanskih i armenskih snaga prošle godine.

Nakon što je zapovjedništvo vojske zatražilo ostavku premijera i vlade, premijer Pašinjan osudio je pokušaj vojnog puča i smijenio šefa glavnog stožera Onika Gaspariana.

“Smatram da je izjava glavnog stožera pokušaj vojnog udara. Pozivam sve naše pristaše da se okupe na Trgu Republike” u Erevanu, napisao je Pašinjan na Facebooku.





Pašinjan je stanje ocijenio “napetim” ali i smatra da se može riješiti.

“Stanje je napeto ali svi se slažu da ne smije doći do sukoba… stanjem se može upravljati”, rekao je na megafon hodajući sa stotinama svojih pristaša ulicama glavnog grada.

Pašinjan je u srijedu smijenio pomoćnika generala Gaspariana, što je i potaknulo glavni stožer da zatraži njegovu ostavku jer premijer “nije više u stanju donijeti bitne odluke”.





Nikol Pašinjan pod pritiskom je oporbe otkako je Azerbajdžan porazio Armeniju u ratu za pokrajinu Nagorno Karabah koji je završio sporazumom o prekidu neprijateljstva 10. studenoga i kojim je Azerbajdžan dobio velike dijelove teritorija u toj planinskoj zoni Kavkaza oko koje se dvije zemlje spore desetljećima.

Oporba zato naziva Pašinjana “izdajicom” i traži njegovu ostavku i već je organizirala nekoliko velikih prosvjeda.

Glavna oporbena stranka u Armeniji pozvala je premijera da zgrabi “posljednju priliku” za odlazak bez nasilja i time izbjegne “građanski rat”.

“Pozivamo Nikola Pašinjana da ne vodi zemlju prema građanskom ratu i prolijevanju krvi.

Pašinjan ima posljednju priliku da ode a da ne bude nevolja”, ocijenila je glavna oporbena stranka Napredna Armenija.

Komentari

komentar

You may also like