Kriza u Crnom moru – ruski odgovor SAD-u: primjenit ćemo vojne mjere!

Nakon što je prije nekoliko dana američka veleposlanica u NATO savezu Kay Bailey Hutchison izjavila kako će vojni savez na ministarskom sastanku koji se 3. i 4. travnja održati u Washingtonu razmotriti jačanje svoje vojne nazočnosti u Crnom moru (o tome je Geopolitika News izvijestila 1. travnja, vidi poveznicu ispod teksta), danas se na istu temu oglasilo i rusko Ministarstvo vanjskih poslova svojim priopćenjem. Rusija je spremna, u slučaju nužde, odgovoriti na planirane poteze NATO saveza u Crnom moru, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Grushko.

„Mi pozorno pratimo situaciju. Ukoliko s naše strane budu potrebne dodatne vojno-tehničke mjere, mi ćemo ih poduzeti“, kazao je Grushko novinarima.

Kay Bailey Hutchison je, između ostalog, izjavila, kako se NATO savez priprema za slanje vojnih brodova u Crno more radi osiguranja prolaza ukrajinskih brodova kroz Kerčska vrata. NATO  radi nad paketom mjera koje će biti predstavljene na sastanku u Washingtonu. Radi se o slijedećem, kazala je američka veleposlanica: „Te mjere podrazumijevaju jačanje nadzora, između ostalog i zračnog, u vrijeme kada će veći broj brodova članica NATO saveza ulaziti u Crno more kako bi osiguralo sigurnost prolaska ukrajinskih brodova kroz Kerčska vrata u Azovsko more“.

„S vojnog pogleda, mi smo, razumije se, spremni na sve moguće varijante u sferi vojne sigurnosti“, izjavio je u srijedu zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova. „Naš je stav jasan: bilo kakvo jačanje NATO-a u regiji Crnog mora s vojnog stajališta je besmisleno, ne jača sigurnost niti samog NATO-a niti regije, samo će se susresti s dodatnim vojnim rizicima“, kazao je Grushko.Nakon početka ukrajinske krize 2014.g. u Crno more službeno intenzivnije uplovljavaju vojni brodovi SAD-a i drugih članica NATO saveza. Sada se njihovi vojni brodovi nalaze u gruzijskoj luci Poti i ukrajinskoj Odessi. Sukladno važećoj konvenciji Montreux iz 1936.g., vojni brodovi zemalja koje nemaju izlaz na Crno more u njegovom se akvatoriju ne smiju zadržavati više od 21 dan.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitry Peskov izjavio je danas, odgovarajući na pitanje novinara o spomenutim planovima NATO saveza, kako su pravila plovidbe kroz Kerčska vrata dobro poznata i u skladu s međunarodnim pravom i da je pozicija Rusije s tim u svezi vrlo jasna.
S druge strane, ukrajinski predsjednik Petro Poroshenko ranije je izjavio kako će se ukrajinski vojni brodovi opet pokušati probiti kroz Kerčska vrata: „Ja vam neću reći kada, jer će tamo ići samo dobrovoljci. Ne isključujem da će tamo biti i novinari. Ne isključujem da će tamo biti i promatrači OESS-a. Ali mi ćemo svakako krenuti. Mi ćemo štititi slobodu plovidbe.“  Dodao je i kako se nada potpori NATO-ovih brodova.

Svemu ovome možemo dodati kako su brodovi NATO saveza 2018.g. u Crnom moru proveli ukupno 120 dana, za razliku od godine ranije, kada su u tom akvatoriju boravili 80 dana.

Veleposlanica SAD-a u NATO-u: NATO će pojačati svoju nazočnost u Crnom moru

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like