TOP VIJEST: Kriza u V. Britaniji: ministar zadužen za za Brexit dao ostavku

Britanski ministar za pitanja Brexita Dominic Raab danas je podnio ostavku na svoju dužnost zbog neslaganja oko sporazuma s Europskom unijom o uvjetima Brexita.

„Danas ja podnosim ostavku na dužnost tajnika za Brexit. Ja ne mogu ići protiv svoje savjesti i podržati uvjete, predložene za naš sporazum s EU“, napisao je Raab u svojoj objavi na Twitteru, a također je objavio i svoje pismo adresirano na kabinet ministara Velike Britanije, s objašnjenjem ostavke.

„Ne mogu poduprijeti sporazum iz dva razloga: Prvo, ja smatram kako predloženi režim za Sjevernu Irsku predstavlja realnu ugrozu za cjelovitost Velike Britanije… Drugo, ja ne mogu podržavati neodređeni sporazum o Back Stop-u (prijelazno razdoblje poslije Brexita), kada EU zadržava veto nad našom mogućnošću izlaska.“, napisao je, između ostalog, Raab u svom pismu britanskoj vladi.

Jačanje krize u vladi prijeti urušavanjem plana premjerke Therese May oko Brexita, a čak je može koštati i njezine funkcije predsjednice vlade.

Prema informacijama Bloomberga, još dva važna ministra razmatraju mogućnost napuštanja njezine vlade, a istovremeno deseci članova parlamenta iz redova konzervativaca spremaju se stati u red onih koji će glasati protiv sporazuma s EU, kojeg je vlada jučer, teškom mukom, većinom glasova usvojila.





Postoji također i informacija kako sve više jača i koordinirana urota za smjenu Therese May s čelnog mjesta britanske vlade.

Jedno od ključnih pitanja, koje je ministre koji se zalažu za Brexit stavilo u položaj protivljenja Therei May, jest plan koji isključuje carinske provjere na granici između Republike Irske i Sjeverne Irske (potonja je u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva). Kritičari takvog riješenja govore da će takva situacija zemlju držati i potencijalno otvorenom carinskom savezu s EU. To je neprihvatljivo za euroskeptike koji žele da Velika Britanija bude slobodna od pravila EU, kako bi mogla sklapati vlastite trgovinske sporazume diljem svijeta.

Sukladno postignutom sporazumu s EU, Velika Britanija će dobiti 21 mjesec dugo prijelazno razdoblje nakon Brexita u ožujku iduće godine. Za to se vrijeme neće ništa promijeniti, a biznis se može odvijati kao i do sada. Na razočarenje pristalica Brexita iz redova torijevaca, sporazum Theresi May daje mogućnost i za produljenje tog prijelaznog razdoblja (ali samo jednom), bez za sada usuglašenog roka njegovog završetka. To je također potez za izbjegavanje nužnosti uvođenja carinskog nadzora na granici s Republikom Irskom.





Općenito, ovaj sporazum o budućim trgovinskim odnosima između Velike Britanije i EU zapravo znači očuvanje dubokih veza koje će dvije strane držati dovoljno blizu jedne drugoj i po pitanju jedinstvenog tržišta i carinske unije. Zato je i razumnjiv otpor euroskeptika u britanskom političkom miljeu i javnosti. Vidjet ćemo kako će se stvari dalje odvijati, ali, s obzirom na navedenu ostavku i moguće druge, kao i protivljenje dijela konzervativaca  u parlamentu ovako formuliranom sporazumu, još je svašta moguće, uključno i pojavu duboke političke krize i podjeljenosti unutar britanskog društva.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like