Kubanska ambasada u Parizu napadnuta molotovljevim koktelima

Kubanska ambasada u Parizu je sinoć napadnuta molotovljevim koktelima, prenosi AP.

Iz kubanskog ministarstva vanjskih poslova su kazali kako su oko ponoći bačene tri “bombe” kućne radinosti od koje su dvije pale na zgradu i uzrokovale požar. Osoblje ambasade Kube je ugasilo požar prije dolaska francuskih vatrogasaca.

Francuska policiju tvrdi da nema informacija o počiniteljima i razlozima, ali da su otvorili opsežnu istragu.

Kubanski ministar vanjskih poslova Bruno Rodriguez i za ovaj događaj je optužio Washington. Na svom Twitter profilu je napisao: “Držim odgovorim vladu SAD-a za kontinuiranu kampanju protiv naše zemlje koja potiče ovakve akcije i poziva na nasilje.”

Prisjetimo se kako su Kubu zahvatili prvi ozbiljniji protesti nakon skoro tri desetljeća 11. i 12. srpnja. Osim u Kubi, Ispred nekoliko kubanskih ambasada diljem svijeta su se odvijali protesti koji su ili podržavali ili osuđivali vladu u Havani, jednu od posljednjih komunističkih vlada. Najbrojniji prosvjed izvan Kube je bio onaj ispred Bijele kuće gdje su kubanski iseljenici osudili vladu i režim.

Napad na ambasadu u Parizu dogodio se samo nekoliko sati nakon što su SAD zajedno s još 20 zemalja (uključujući i Brazil, Ekvador i Kolumbiju) objavili pismo u kojem pozivaju kubansku vladu da “poštuje pravno zajamčenu borbu kubanskog stanovništva” i da “oslobode one koji su vježbali svoje demokratsko pravo na mirne proteste.”
Komentari

komentar

You may also like