Kubanski predsjednik stigao u Moskvu. S Putinom otkrio spomenik Fidelu Castru

U Moskvu je u utorak, 22. studenog, stigao predsjednik Kube Miguel Diaz-Canel.

On je, zajedno s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, otkrio spomenik dugogodišnjem kubanskom predsjedniku i vođi čuvene kubanske revolucije Fidelu Castru, na istoimenom trgu u glavnom ruskom gradu Moskvi.

“Okupili smo se ovdje, na trgu koji nosi ime Fidela Castra, kako bismo otvorili spomenik ovom izuzetnom državniku i političaru. Utemeljitelju moderne kubanske države. Fidel Castro je cijeli svoj život posvetio nesebičnoj borbi za trijumf ideja dobrote, mira i pravde. Za slobodu potlačenih naroda. Za dostojan život običnih ljudi i društvenu jednakost. S pravom ga se smatra jednim od najbistrijih i najkarizmatičnijih vođa burnog, dramatičnog 20. stoljeća. Uistinu legendarna osoba,“ kazao je ruski predsjednik Putin čije riječi prenosi medij RIA Novosti.

Diaz-Canel je kazao slijedeće:

“Osobnost vrhovnog zapovjednika najuže je povezana s prijateljstvom koje se kalilo između naših naroda i vlada više od 60 godina. Fidel je vrlo dobro razumio bit bratskih odnosa koji ujedinjuju naše zemlje.”

Spomenik Fidelu Castru stoji na stijeni na kojoj je stilizirano iscrtana karta Kube. Njegov lik trebao bi odražavati herojski put čovjeka koji je branio prava i slobode stanovnika svoje zemlje, priopćila je medijska služba Kremlja.





 

Komentari

komentar





You may also like