Kućni pomoćnik izraelskog ministra obrane optužen za špijunažu

Čistač izraelskog ministra obrane optužen je za špijunažu nakon što je navodno nudio postavljanje zlonamjernog softvera na kućno računalo njegovog šefa za hakersku grupu povezanu s Iranom, prenosi RT.

U priopćenju u četvrtak, služba sigurnosti Shin Bet je rekla da je Omri Goren, kućni pomoćnik ministra obrane Bennyja Gantza i bivši pljačkaš banke prema izraelskim medijima, dopisivao s neimenovanom osobom preko društvenih mreža neposredno prije uhićenja.

Goren se ranije ovog mjeseca obratio “osobi povezanoj s Iranom i ponudio mu pomoć na različite načine, u vezi njegove mogućnosti pristupa ministrovom domu”, stoji u priopćenju, prenosi Times of Israel.

Goren je, navodno, ponudio špijuniranje i postavljanje zlonamjernog softvera na Gantzovo računalo u ime hakerske grupe nazvane “Crna sjena” i povezane s Iranom, regionalnim neprijateljem Izraela. Također se navodi u priopćenju izraelske službe da je dao fotografije Gantzove rezidencije kako bi dokazao da je imao pristup.

Tužitelj Središnjeg okruga podigao je u četvrtak optužbu za špijunažu protiv Gorena. Ako bude osuđen, optuženi će se suočiti s kaznom od 10 do 15 godina. Ovaj 37-godišnjak prethodno je odslužio četiri zatvorske kazne, od kojih je posljednja dužine četiri godine. Goren je proglašen krivim za pet kaznenih djela u razdoblju od 2002. do 2013. godine, od kojih su dvije bile za pljačku banke. Shin Bet je rekao da će preispitati svoje postupke za provjeru prošlosti osoblja “s ciljem ograničavanja mogućnosti da se slučajevi poput ovog ponove u budućnosti”.

Govoreći na javnom radiju Kan, odvjetnik optuženog sugerirao je da je njegov klijent namjeravao izvući novac od Iranaca bez da zapravo špijunira.





Komentari

komentar

You may also like