Kuleba kazao da su pripreme za isporuke „Patriota“ počele; što SAD nikad neće isporučiti Kijevu?

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da su pripreme za prebacivanje američkih protuzračnih sustava Patriot u Kijev već počele. “Radujemo se što skorijem postavljanju Patriota. Pripreme za prijenos tih sustava već su počele”, kazao je Kuleba na medijskoj konferenciji u srijedu i dodao da predsjednik Volodimir Zelenski i njegov tim rade na novim odlukama o opskrbi oružjem.

Podsjećamo da je Bidenova administracije u prosincu objavila vijest o dodjeli novog paketa vojne pomoći Kijevu vrijednog 1,85 milijardi dolara, koji će po prvi put uključivati ​​sustav Patriot. Navodno se radi o jednoj bateriji.

Zanimljivo je kako je u američkom mediju 19FortyFive analitičar Peter Suciu izrazio mišljenje da Sjedinjene Države nikada neće Ukrajini isporučiti tri vrste oružja zbog straha od ruske reakcije. Riječ je o, kako kaže, višenamjenskim lovcima F-16 Fighting Falcon, čije bi isporuke Ukrajini Rusija mogla shvatiti kao uvlačenje NATO saveza u sukob.

Na drugom mjestu je naveo američke tenkove M1 Abrams za koje se Pentagon boji da bi njihovo slanje u Ukrajinu učinilo više štete nego koristi, budući da bi se Oružane snage Ukrajine morale mjesecima učiti kako se s njima nositi.

I konačno, kao treće spomenuo je američke taktičke raketne sustave (ATACMS) kojima bi ukrajinska vojska mogla udarati duboko po ruskom teritoriju i zbog čega SAD strahuju da Moskva te isporuke neće ostaviti bez reakcije.

Komentari

komentar





You may also like