Kuleba: ukrajinska vojska je neusporedivo jača nego 2014.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba izjavio je na konferenciji za  strane novinare da je ukrajinska vojska postala “neusporedivo jača” nego 2014. i da će moći “odgovoriti na udar” Rusije, objavio je FP. 

Kuleba je pozvao na “brzo djelovanje” kako bi se “obuzdalo” Moskvu. “Ako Rusija odluči provesti vojnu operaciju, sve će se dogoditi doslovno u tren oka”, kazao je prvi čovjek ukrajinske diplomacije.

U jučer objavljenom intervjuu, objavljenom  na službenim web stranicama ukrajinskog MVP, ministar Kuleba je kazao kako je opcija “ruske invazije” na Ukrajinu “na stolu” u Moskvi, ali da nema dokaza o odluci da se ona provede. “Naravno, Rusija na invaziju gleda kao na jednu od alternativa. Nema dokaza da je odluka da ju se provede već donijeta u Moskvi, ali ova opcija je na njihovom stolu”, izjavio je ukrajinski šef diplomacije Kuleba.

Podsjećamo da se proteklih tjedana i medijski i politički intenzivirala kampanja prema kojoj uskoro slijedi ruska vojna invazija na Ukrajinu što Moskva kategorički odbija. Ranije je medij The Washington Post, pozivajući se na izvore, izvijestio da su brojni američki i europski dužnosnici zabrinuti zbog navodnog “nastavka gomilanja ruskih trupa” u blizini granice s Ukrajinom.

Također američki medij Politico je u studenom objavio satelitske snimke za koje tvrdi da pokazuju raspored ruskih vojnika “na granici s Ukrajinom” – u Smolenskoj regiji (ta regija, međutim, niti ne graniči s Ukrajinom).

Ministarstvo obrane Ukrajine naknadno je objavilo da nije zabilježilo činjenice o gomilanju ruskih vojnika u blizini vlastitih granica.





Glasnogovornik Pentagona John Kirby nakon toga je izjavio rekao  Pentagon nastavlja promatrati “uznemirujuće pokrete” ruskih vojnika “blizu Ukrajine”.

Ukrajinski državni vrh posljednjih se tjedana ponaša primjetno nervozno: osim upozorenja da se priprema ruska invazija, nedavno je predsjednik Volodymyr Zelenskiy izjavio kako se 1. ili 2. prosinca može očekivati pokušaj državnog udara iza kojeg moguće stoji ukrajinski oligarh Renat Ahmetov. I jedno i drugo stvaraju ozračje za uvođenje izvanrednog stanja u zemlji, koju mogućnost je još prije državni vrh te zemlje i najavio kao moguću opciju.

 





Uskoro donosimo našu veliku analizu na temu Ukrajine i navodne ruske vojne agresije na tu zemlju koja samo što nije počela.

Komentari

komentar

You may also like