„Kulturna revolucija“: guverner Mississippija najavljuje promjenu zastave

Foto: en.wikipedia.org

Američka savezna država Mississippi spremna je na promjenu svoje zastave zbog „rasističke simbolike“ Konfederacije. To je jučer izjavio guverner te države Tate Reeves.

Foto: guverner Mississippija Tate Reeves

Guverner Tate Reeves u svom je twittu napisao kako je spreman potpisati zakon o promjeni zastave već ovoga vikenda. „Zakonodavac već nekoliko dana ne može izići iz slijepe ulice u raspravi oko nove zastave za državu. Rasprava o zastavi iz 1894. g. postala je toliko sporna, kao i sama zastava, i došlo je vrijeme da se s time završi“, izjavio je guverner Mississippija.

Podsjećamo: u SAD-u su u tijeku burni prosvijedi protiv rasizma, pokrenuti nakon ubojstva afroamerikanca George Floyda od strane policajca u Minneapolisu. U, s te točke gledišta pravednim prosvijedima, u međuvremenu se otišlo predaleko, pa je sve skupa eskaliralo u nasilje na ulicama brojnih američkih gradova, palež i pljačke, a kulminacija svega je vandalsko rušenje ili oskvrnjivanje spomenika osobama iz američke i europske povijesti za koje svjetina (i naravno, oni koji iz nje organizacijski stoje) odluči da se s njima nužno fizički obračunati. Očito je kako su sada na red došle i sporne zastave saveznih država, od kojih ova – od Mississippija, osim trikolora, u svom gornjem lijevom kutu sadrži i vojni stijeg vojske Konfederacije s plavim križem i u njega ucrtanih 13 bijelih zvijezda koje simboliziraju jednaki broj kolonijalnih država, nastalih na tlu SAD-a.





Amerikance, poglavito one afroameričkog porijekla, smbolika Konfederacije često asocira na rasizam, ropstvo i segregaciju, kao i na separatizam. Naime, veliki broj rasno motiviranih incidenata događa se na način da njihovi izvršitelji pritom vrlo često nose upravo te simbole, između ostalog i sadašnju zastavu Mississippija. Naravno, oponentni nastojanjima za promjenom te zastave tvrde kako nošenje službene zastave nikome nije zabranjeno i da nije zastava kriva što ju se zlouporabljuje u tako prizemne svrhe, što također ima logiku. Primjerice, ako se u nekom obračunavanju npr. talijanskih ekstremista s njihovim neistomišljenicima domaćega ili stranoga porijekla preko njihovih leđa nalaze zaogrnute službene talijanske zastave, to nikako ne znači da je za huliganstvo i vandalizam kriva ta zastava ili službena politika Republike Italije.

Međutim, Sjedinjene Države, svakako, imaju i niz svojih povijesnih specifičnosti koje se moraju uzimati u obzir u raspravama ovakvoga tipa, i zato ih je, svakako, najbolje prepustiti njima samima da ih i rješavaju. Amerikanci svoje probleme ipak puno bolje vide nego što to mi možemo i zato im nije potrebno naše sugeriranje o tome, što, i kako nešto moraju činiti. Naravno, to isto trebalo bi vrijediti i obratno.

Zoran Meter: „Kulturna revolucija“ na Zapadu: Srušiti London ili ga preimenovati u „Free Love City“





Komentari

komentar

You may also like