Kurdi se povlače sa sjevera Sirije

 

Foto: preuzeto s portala Sputnik International

Pretposljednji je dan 120-satnog prekida vatre na sjevero-istoku Sirije, potpisanog ¸17. listopada u večernjim satima između Ankare i Washingtona, kojim bi se iz zone duboke 30-ak kilometara u sirijskom pograničnom teritoriju trebale povući kurdske postrojbe Narodne samozaštite – YPG uz predaju teškog naoružanja. Odgovornost za njihovo povlačenje preuzele su SAD. Proteklih je dana bilo niz incidenata i razmjene vatre ali nije korišteno tursko topništvo niti zrakoplovstvo.

Prema najnovijim informacijama s tamošnjeg terena, u jutro, 21. listopada, deseci automobila napustili su sirijski pogranični grad Ras-al-Ain, opkoljen snagama turske vojske, evakuirajući preostale borce YPG (ta se organizacija od strane Turske smatra terorističkom) i civile. Radi se o prvom koraku kurdskih pobunjenika u ispunjenju spomenutog sporazuma. Štoviše, zapovjedništvo kurdskih Sirijskih demokratskih snaga – SDF (čiju okosnicu čine upravo borci YPG, a pridruženi su im i borci asirijskih kršćana i tamošnjih arapskih plemena) izjavilo je kako nakon povlačenja iz Rais al-Aina slijedi povlačenje SDF-a iz šireg pograničnog prostora s Turskom (gdje Ankara planira osnovati tzv. sigurnosnu zonu, op. a.).

Pretpostavlja se kako će se to povlačenje obaviti do utorka na veče, kada i ističe dogovoreni prekid vatre. Uprotivnom, kako je 18. listopada izjavio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, ukoliko Sjedinjene Države ne ispune sporazumom preuzetu obvezu o povlačenju kurdskih snaga, turska vojna operacija „Izvor mira“ nastavit će se punom snagom.

Danas je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavushoglu izjavio kako se sutra, 22. listopada, u ruskom Sočiju održava važan sastanak za riješenje stanja u Siriji između turskog predsjednika Erdogana i ruskog čelnika Vladimira Putina. Ankara se, kaže Cavuskoglu dalje, zauzima za političko a ne vojno rijšenje sirijske krize.





 

 

 





 

Komentari

komentar

You may also like