Kurdi u Afrinu srušili turski helikopter

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu, u svom govoru i Istanbulu, kako su kurdske snage pogodile turski helikopter koji je sudjelovao u operaciji „Maslinova grana“ na sirijskom teritoriju i da se on srušio na jugo-istoku Turske.

„Danas rano srušen je naš vojni helikopter u regiji Hatay u vrijeme operacije „Maslinova grana“. Oni će za to u potpunosti platiti“, citira Erdoganove riječi turski medij Hurriyet. Agencija Dogan izvjestila je kako su vojnici, koji su u padu helikoptera bili ranjeni, smješteni u lokalnoj bolnici.

Prema posljednjim informacijama, tijekom operacije turske vojske u sirijskoj enkalavi Afrin, smještenoj na krajnjem sjevero-zapadu zemlje i pretežito naseljenoj kurdskim stanovništvom, turska vojska i njezini lokalni saveznici iz redova proturske, pretežito turkmenske organizacije „Slobodna sirijska vojska“, „uništili su 1141 teroristu“. Ranije je predsjednik Erdogan najavljivao proširenje turske vojne operacije i na grad Manbij i uzduž čitave sirijsko-turske granice, sve do granice s Irakom, kao i na susjednu regiju Idlib. Što se tiče ove posljedje, Turska je temeljem Astanskog pregovaračkog procesa i dogovora s Rusijom i Iranom još prije nekoliko mjeseci morala preuzeti ulogu pacifikacije Idliba i slamanja tamošnje terorističke organizacije „Jabhat al-Nusra“ i uspostaviti 4. zonu deeskalacije u toj zemlji. Međutim, Turska to do sada nije učinila, što je s novom godinom ponukalo sirijsku vojsku, potpomognutu ruskim zračnim snagama, na pokretanje ofanzive na istok i jugo-istok te regije, čemu se Turska službeno protivi. Ali Turska je očito odredila svoj sigurnosni prioritet – a to je, svakako, uništenje vojnih postrojbi sirijskih Kurda i njihovog političkog vrha, što izaziva nove poremećaje geopolitičkih odnosa u toj zemlji, budući da iza sirijskih Kurda otvoreno stoje Sjedinjene Države.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like