Kurilski otoci dobivaju slobodnu carinsku zonu i porezne olakšice

Jučer smo u našoj analizi izvijestili o sve većim problemima u rusko-japanskim odnosima zbog spornih Južnokurilskih otoka, njihovim uzrocima i mogućim posljedicama (možete je pogledati ovdje), a već danas iz Rusije stiže vijest koja se odnosi upravo na to.

Tako je ruski premijer Mihail Mišustin, nakon nedavnog posjeta Sahalinskoj regiji 26. i 27. srpnja (u nju spadaju i spomenuti otoci) dao upute tj. objavio popis koji uključuje povećanje pristupa zračnom prometu, nove mjere za potporu poslovanju, izgradnju društvenih objekata i modernizaciju elektroenergetskih objekata.

Ruska vlada, prema nalogu predsjednika države Vladimira Putina, razmatra razvoj jedinstvenog dalekoistočnog zračnog prijevoznika, a premijer Mišustin je, s ciljem ubrzavanja postupka, naložio da se do 15. kolovoza vladi dostavi dogovoreni financijski model za ostvarenje tog cilja. 

Posebna uputa odnosi se na dodatne mjere za potporu poduzetnicima u Sahalinskoj regiji i uvođenju posebnog poreznog režima na području Kurilskih otoka tj. oslobađanje tvrtki od plaćanja poreza na dohodak, poreza na dodanu vrijednost, poreza na imovinu, poreza na zemljište i prijevoz. Osim toga, trebala bi se uvesti i slobodna carinska zona i smanjiti stope obveznih plaćanja premija osiguranja.

Nadležna ministarstva s tim u svezi moraju dostaviti ruskoj vladi usklađene prijedloge do 1. rujna.

Zoran Meter: Japanu prijeti sukob i s Kinom i s Rusijom





 

Komentari

komentar





You may also like