Kurz Trumpu: podupiremo „Sjeverni tok 2“, a ruska cijena plina je bolja od američke

Nakon što je 14. veljače nova predsjednica njemačkog CDU  Annerget Kramp-Karrenbauer, poput njene prethodnice Angele Merkel izjavila kako projekt plinovoda „Sjeverni tok 2“ ide dalje i da je praktički nazaustavljiv, danas se na tu temu oglasio i austrijski predsjednik vlade Sebastian Kurz. On je u Washingtonu izjavio kako je Austrija zainteresirana za sigurne izvore plina i da nastavlja podupirati izgradnju plinovoda „Sjeverni tok 2“, neovisno što se SAD zalažu protiv tog projekta.

„SAD su već izjavile kako su protiv tog projekta i mi to znamo. Mi podupiremo taj projekt, jer smo zainteresirani za sigurne energetske isporuke u Austriju“, izjavio je Kurz nakon što se u Washingtonu susreo s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. „Na kraju krajeva, u Europi postoji određen dogovor o tom projektu. I mi ćemo ga „gurati“ i dalje“, naglasio je austrijski kancelar.

Plin je Austriji potreban i za stanovništvo i za industriju. Država bi mogla zakupljivati američki plin, međutim „dok je god ruska cijena bolja od američke, Rusija je za nas privlačniji partner“, kazao je Sebastian Kurz i zaključio, kako Trump „kao bivši biznismen, razumije da su po tom pitanju u nas različiti interesi“.

Podsjećamo: plinovod „Sjeverni tok  2“ povezat će Rusiju i Njemačku dnom Baltičkog mora, paralelno uz već operativni plinovod „Sjeverni tok“. Kapacitet novog plinovoda, kojeg je do sada izgrađeno oko 1/3 ukupne duljine i trebao bi biti gotov do kraja ove godine, iznosi 55 milijardi m3 plina godišnje. Sudionici u projektu su ruski „Gazprom“ (koji vlada s nešto više od 50% dionica, čime je većinski vlasnik plinovoda ali i jedini dobavljač plina), francuski „Engie“, austrijski „OMW“, britansko-nizozemski „Royal Dutch Shell“, i njemačke tvrtke „Uniper“ i  „Wintershall“.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like