kuvajt kuwait

Kuvajt: Drugi parlamentarni izbori u devet mjeseci

U Kuvajtu se danas održavaju drugi parlamentarni izbori u devet mjeseci u nastojanju da se riješi teška politička kriza zbog koje se parlament opetovano raspuštao i ponovno uspostavljao, što je ometalo gospodarske reforme, prenosi Reuters.

Nesuglasice između imenovane vlade i izabranog parlamenta spriječile su fiskalnu reformu, uključujući donošenje zakona o dugu koji Kuvajtu omogućuje pristup međunarodnim tržištima i rješavanje velike ovisnosti o nafti. Kuvajt je zemlja članica OPEC-a.

Zadnji izbori u Kuvajtu bili su u rujnu 2022., kada su oporbeni kandidati ostvarili uspjeh, a sazvani su da zamijene parlament koji je bio raspušten u pokušaju da se prekinu politička prepucavanja. Glasanje održano 2022. poništeno je u ožujku, a parlament je ponovno uspostavljen u sastavu iz 2020. U svibnju je i taj parlament ponovno raspušten radi novih izbora.

Česti politički zastoj u Kuvajtu, najstarijem i najživljem zakonodavnom tijelu u regiji Zaljeva, desetljećima je dovodio do rekonstrukcija kabineta i raspuštanja parlamenta.

Kuvajt zabranjuje političke stranke i kandidate koji se natječu kao neovisni, ali njegovo zakonodavno tijelo ima veći utjecaj od sličnih tijela u drugim zaljevskim monarhijama, uključujući ovlasti donošenja i blokiranja zakona, ispitivanja ministara i podnošenja prijedloga za nepovjerenje.

Broj kandidata koji se natječu za 50 izabranih mjesta pao je na 207, s 305 koliko ih je bilo 2022. godine, što je najmanji broj kandidata od sedamdesetih. Emir imenuje do 15 ostalih članova Narodne skupštine.





“Postoji osjećaj apatije i mislim da se pojavilo razočaranje u sustav otkako je došlo do zastoja”, rekla je Courtney Freer sa Sveučilišta Emory.

Komentari

komentar





You may also like