Kuvajt i Bahrein kupuju od SAD-a oružja za 110 milijuna dolara

Američki State Department odobrio je ugovore o prodaji američkih zrakoplovnih raketa Kuvajtu, kao i protutenkovskih sustava Bahreinu.

Prema informacijama iz Pentagona, s Kuvajtom je potpisan ugovor o kupnji 300 raketa AGM-114 Hellfire, za iznos od 30,4 milijuna dolara, dok će Bahrein od SAD-a kupiti 28 protutenkovskih sustava TOW za iznos od 80 milijuna dolara.

Glavni izvršitelj ugovora s Kuvajtom je američka tvrtka Lockheed Martin, a Pentagon napominje, kako će ta zemlja s pomoću američkih raketa ojačati svoju obrambenu sposobnost, pri čemu ta oružja „neće promijeniti ravnotežu snaga u regiji“.

Isporuku TOW sustava Bahreinu na sebe je preuzela tvrtka Raytheon Missile Systems, za što je Pentagon također naglasio, kako taj posao omogućuje jačanje sigurnosti te zemlje, koja je „osnovni saveznik (SAD-a) izvan NATO-a i važan američki partner u regiji“.

Sukladno američkom zakonu, Ministarstvo obrane (Pentagon) mora Kongresu dostaviti informacije o planovima prodaje oružja ili vojne opreme drugim zemljama. Kongres ima na raspolaganju 30 dana za blokiranje posla, ali u praksi se to događa vrlo rijetko.

Grupacija Raytheon – Lockheed Martin ranije je s Pentagonom već sklopila ugovor u ukupnoj vrijednosti od 307,5 milijuna dolara, u okviru programa prodaje oružja i vojne tehnike stranim zemljama. Tako će protutenkovski sustav Javelin u okviru tog programa biti isporučen Australiji, Estoniji, Litvi, Taivanu, Turskoj i Ukrajini.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like