Kuvajtski šef diplomacije posjetio je Libanon u nastojanju da popravi zategnute odnose

Kuvajtski ministar vanjskih poslova predao je jučer libanonskim dužnosnicima popis prijedloga mjera za izgradnju povjerenja s arapskim zaljevskim državama nakon što su se odnosi između dviju strana dramatično pogoršali tijekom posljednjih mjeseci, piše The Arab Weekly.

Posjet šeika Ahmeda Nassera Al-Mohammeda Al-Sabaha prvi je posjet visokog zaljevskog dužnosnika Beirutu nakon diplomatskog spora između Libanona te Saudijske Arabije i njenih susjeda. Napetosti su dodatno pogoršane nakon primjedbe libanonskog ministra informacija iz listopada, Georgea Kordahija koji je opisao operacije u Jemenu kao “uzaludne” i rekao da je u pitanju “agresija” arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom. Nakon Kordahijevih televizijskih komentara, kraljevina je povukla svog veleposlanika iz Beiruta i zabranila sav libanonski uvoz, negativno utječući na stotine poduzeća u ionako siromašnoj državi. Nekoliko arapskih zemalja slijedilo je korak Saudijske Arabije.

Kordahi, koji je dao svoje komentare prije nego što je preuzeo dužnost, podnio je ostavku u prosincu, što je potez koji nije doveo do poboljšanja odnosa između dviju strana. Ipak, kriza seže dublje od Kordahijevih komentara iz listopada. Ona je ukorijenjena u nelagodi Saudijske Arabije zbog Hezbolaha i utjecaja te organizacije nad libanonskom političkom scenom te uplitanja Irana u regiji. Rijad zamjera Libanonu što dopušta iranski utjecaj. Libanon je nekoć bio tradicionalni saudijski saveznik i primatelj financijske pomoći od naftom bogatog kraljevstva.

U tjednima koji su uslijedili nakon Kordahijeve ostavke, napetosti između Hezbolaha i Saudijske Arabije nastavile su rasti. Krajem prosinca, kralj Saudijske Arabije, Salman pozvao je Libanonce u govoru “da prekinu kontrolu terorističkog Hezbollaha” nad Libanonom. Rekao je kako se Libanon “ne bi trebao koristiti kao lansirna platforma za verbalnu ili fizičku agresiju protiv bilo koje zemlje”. Početkom siječnja čelnik Hezbolaha, Hassan Nasrallah kritizirao je kraljevstvo, optužujući Rijad za širenje ekstremističke islamske ideologije.

Saudijski ministar je rekao novinarima nakon jučerašnjeg sastanka s libanonskim premijerom Najibom Mikatijem da je njegov posjet Beirutu dio međunarodnih napora za mjere izgradnje povjerenja “s bratskim Libanonom”. Dodao je da se takvi koraci za “izgradnju povjerenja” ne događaju “preko noći, već bi trebali biti rezultat opipljivih koraka sa svih strana”. Kuvajtski dužnosnik je odbio je precizirati o kakvim se zahtjevima radi.

Komentari

komentar
You may also like