La Stampa: Velika Putinova igra na tri fronta

Glavni urednik torinske novine La Stampa Maurizio Molinari, objavio je 14. kolovoza zanimljiv osvrt na trenutačne top svjetske političke teme – stanje u Siriji, Ukrajini i normalizaciju rusko-turskih odnosa (http://www.lastampa.it/2016/08/14/cultura/opinioni/editoriali/il-grande-gioco-di-putin-k0GFDAVFoBAkfNQfg6gKtJ/pagina.html).

Molinari navodi kako politika Rusije u odnosu na Ukrajinu, njezina djelovanja u Siriji i stabilizacija odnosa s Turskom, demonstriraju usmjerenost predsjednika Vladimira Putina prema izgradnji oko Rusije „novog ambicioznog međunarodnog poretka“ .

Analizirajući aktivnost ruske vanjske politike u navedenim smjerovima, autor navodi, kako „Putin namjerava značajno umanjiti utjecaj SAD-a“. „U Ukrajini on želi oslabiti povjerenje prema Washingtonu kao jamcu Istočne Europe, u Siriji ulaže u demonstraciju velike bojne snage u borbi protiv džihadista u usporedbi s koalicijom više od 60 zemalja pod vodstvom Obame, a u Turskoj namjerava izazvati raznoglasja u odnosima Ankare s NATO savezom“, navodi talijanski politički analitičar.

Molinari ukazuje i na razdore unutar Zapada vidljive posljednje vrijeme, poglavito u odnosu na probleme s izbjeglicama i terorizmom. Zapad je, uz to, oslabljen i gospodarski i pokazuje nedostatak sposobnosti za preuzimanje vodstva u uvjetima prosvjednih pokreta, o čemu svjedoči i referendum o Brexitu u Velikoj Britaniji.

La Stampa dalje piše, kako Rusija izgrađuje sustav privilegiranih odnosa s mnogim državama čiji se politički model razlikuje od ustroja Zapadnih demokracija – od Bjelorusije do Turske, od Egipta do Irana i bivših sovjetskih republika Srednje Azije. Pritom Moskva koristi različite instrumente, uključno i „energetske investicije, vojnu nazočnost i prilično učinkovitu demonstraciju ruske „soft power“ (meke sile), o kojoj svjedoči popularnost televizije RT u arapskom svijetu“, kaže se u današnjem članku urednika talijanske La Stampe.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like