Lagarde: SAD riskiraju izgubiti ulogu svjetskog vođe

Foto: preuzeto s HRT

Bivša predsjednica MMF-a i buduća predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde izjavila je kako SAD riskiraju smanjenje svoje uloge globalnog lidera, i upozorila na teške posljedice trgovinskog rata s Kinom.

„Rizik, kojega ja vidim, sastoji se u tome da SAD riskiraju izgubiti vodstvo, a to bi bio užasan razvoj događaja“, kazala je Lagarde u emisiji 60 Minutes na televiziji CBS.

Pozvala je sve političare na rad kako bi se završio trgovinski rat između SAD-a i Kine, koji ozbiljno utječe na svjetsko gospodarstvo. „Ako vi smanjite gospodarski rast za jedan postotak, to će dovesti do smanjenja investicija i broja radnih mijesta, rasta nezaposlenosti i smanjenja (gospodarskog) rasta“, naglasila je buduća šefica ECB. Nepredvidljivost američkog predsjednika Donalda Trumpa, kaže dalje Lagarde, utječe na investitore da se suzdržavaju od rizika. Kazala je kako stabilnost tržišta ne smije ovisiti od ovog ili onog priopćenja na Twitteru, već teži razmišljanjima, staloženim i racionalnim odlukama. Upozorila je Trumpa i zbog pritiska kojeg vrši na američki Federalni rezervni sustav, što može stimulirati inflaciju. „Kada je razina nezaposlenosti 3,7% vi to ne želite ubrzavati sniženjem kamatne stope. Zato što se rizik, na kojega vi idete, sastoji u tome da će cijene početi rasti. Zato morate biti vrlo oprezni“, poručila je Lagarde Trumpu.

Podsjećamo: američki čelnik Donald Trump već dugo vrši snažan pritisak na vodstvo FED-a i negativno ocjenjuje njegove poteze, pozivajući ga na smanjenje kamatnih stopa.

Komentari

komentar





You may also like